In memoriam – Heathcliff “Heath” Andrew Ledger (04. april 1979 – 22. januar 2008)

Heathcliff “Heath” Andrew Ledger (04. april 1979 – 22. januar 2008)


Zdaj me je šokirala novica, da je tragično preminil avstralski igralec Heath Ledger (28). Žal ni novinarska patka/raca, kajti to potrjuje tudi CNN. Klikni naprej →

Heathovo truplo so našli v njegovem stanovanju v predelu New Yorku Soho na 421 Broome Street malo pred četrto uro popoldne, ob 15.45 po lokalnem času so uradno razglasili njegovo smrt

Heath kot Ennis Del Mar v gejevski romanci Gori Brokeback

Trailer filma Gora Brokeback

Trailer filma I’m not there

Jack Nicholson v nepozabni vlogi Jokerja v Temnemu vitezu – v novi različici ga je izvrstno nadomestil ravno Heath

Heath kot Joker v Temnemu vitezu

Marlon Brando – Heath naj bi spominjal nanj

Heathovi starši Kim, Sally in sestra Kate






Heath z malo Matildo Rose – zdi se mi, da mu je malčica izjemno podobna

Prisrčna družinica

Heath in Michelle v takrat še srečnih in zaljubljenih časih

Elvis, Priscilla in Lisa Marie Presley

Kurt, Frances Bean in Courtney Love Cobain

Britney Spears, Sean Preston (2) in Jayden James (1) Federline

Kaaaaaaaaaaaaaaj?! Saj kar ne morem verjeti! Tisti luštkani tipček, ki je odigral perfektno vlogo v kultnem filmu 21. stoletja Gora Brokeback (Brokeback Mountain) – za to je dobil oskarjevsko nominacijo! – oglejte si ga v spomin na pokojnega igralca, pa tudi ostale filme iz njegove bogate filmske kariere:

  1. The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) (filming)
  2. The Dark Knight (2008) (post-production) …. The Joker
  3. I’m Not There. (2007) …. Robbie Clark
  4. Candy (2006) …. Dan
  5. Casanova (2005) …. Casanova
    … aka Femur (Philippines: English title)
  6. Brokeback Mountain (2005) …. Ennis Del Mar
  7. The Brothers Grimm (2005) …. Jacob Grimm
  8. Lords of Dogtown (2005) …. Skip
    … aka American Knights (Philippines: English title)
    … aka Dogtown Boys (Germany)
  9. The Order (2003) …. Alex Bernier
    … aka The Sin Eater (Australia) (Singapore: English title) (UK) (USA: working title)
    … aka Sin Eater – Die Seele des Bösen (Germany)
  10. Ned Kelly (2003) …. Ned Kelly
    … aka Ned Kelly: Public Enemy No. 1 (Philippines: English title: poster title)
  11. The Four Feathers (2002) …. Harry Faversham
  12. Monster’s Ball (2001) …. Sonny Grotowski
    … aka Bal du monstre, Le (Canada: French title)
  13. A Knight’s Tale (2001) …. Sir William Thatcher / Sir Ulrich von Lichtenstein of Gelderland
  14. The Patriot (2000) …. Gabriel Martin
    … aka Patriot, Der (Germany)
  15. “Roar” …. Conor (13 episodes, 1997-2000)
    – Sweet Bridget (2000) TV episode …. Conor
    – The Cage (2000) TV episode …. Conor
    – Daybreak (2000) TV episode …. Conor
    – Traps (2000) TV episode …. Conor
    – Tash (2000) TV episode …. Conor
    – Traps (2000) TV episode …. Conor
    – Daybreak (2000) TV episode …. Conor
    – The Cage (2000) TV episode …. Conor
    – Sweet Bridget (2000) TV episode …. Conor
  16. Two Hands (1999) …. Jimmy
  17. 10 Things I Hate About You (1999) …. Patrick Verona
  18. “Home and Away” (1988) TV series …. Scott Irwin (unknown episodes, 1997)
  19. Paws (1997) …. Oberon
  20. Blackrock (1997) …. Toby Ackland
  21. “Sweat” …. Snowy Bowles (1 episode, 1996)
    – Just Good Friends (1996) TV episode …. Snowy Bowles
  22. “Ship to Shore” (1993) TV series …. Cyclist (unknown episodes)
  23. Clowning Around (1992)

V zadnjem Batmanovem filmu, ki prihaja na kino platna 18. julija 2008, Temni vitez (The Dark Knight) je odlično odigral negativca Jokerja kot naslednik Jacka Nicholsona (ker se je znal še preveč vživeti v vloge, ga je le ta tako preganjala, da je bil prisiljen jemati zdravila zaradi nespečnosti). Njegovi zadnji vlogi pa sta v lanskih filmih I’m Not There Todda Haynesa, o Bobu Dylanu, in že omenjeni Temni vitez, v katerem je zaigral Jokerja. Njegov novi projekt pa je bil film The Imgaginarium of Doctor Parnassus, drugi s kultnim režiserjem Terryjem Gilliamom, predviden za prihodnje leto. A ga v njem žal ne bomo videli.

Hollywoodski “poznavalci” pa poročajo, da je bila za Heatha usodna njegova zadnja vloga v filmu Batman, v katerem je igral Jokerja. Snemanje in priprave na to vlogo naj bi bile tako intenzivne, da ga je delo zasledovalo tudi po snemanju. Še zlasti mučne naj bi bile zanj noči, saj ni mogel spati. Ravno zaradi tega je šel k zdravniku po uspavala. Kot je pred kratkim povedal Ledger, je Joker “psihotičen in shizofren množični morilec, ki ne pozna sočutja”. “Med snemanjem nisem spal več kot dve uri. Nisem se mogel izklopiti. Fizično sem bil izčrpan, moj um pa je bil ves čas dejaven,” je še povedal Ledger, ki naj bi se pred enim letom zdravil zaradi zasvojenosti s prepovedanimi substancami. Policija je poleg tega v stanovanju našla tudi pomirjevala in zdravila proti napadom tesnobe.

Film prihaja v kinomatografe poleti, a prvi odzivi na Ledgerjevo interpretacijo zlobnega Jokerja so navdušujoči. Napovedujejo mu drugo nominacijo za oskarja. Je vloga terjala davek? Igralec se je v pripravah nanjo namreč za dva meseca zaklenil v sobo.

Heath, ki se je rodil kot Heathcliff Andrew Ledger v Perthu v Avstraliji 4. aprila 1979, je tako kot njegova sestra Kate dobil ime po glavnih junakih, Heathcliffu in Catherine Earnshaw Linton, klasičnega in ljubezenskega romana Viharni vrh (Wuthering Heights) Emily Brönte.

-Heath Ledger:

Name: Heath (Heathcliff) Andrew Ledger
Birthdate: 4 April 1979
Starsign: Aries
Height: 6’2″ (188cm)
Parents: Kim Ledger (married Emma Brown) and Sally Bell (married Roger Bell)
Siblings: Kate, Ashleigh Bell (half-sister, born 1989) and Olivia Ledger (half-sister, born 1997)
Grandparents: Colin and Es Ledger and great-grandfather Sir Frank Ledger; John and Jackie Ramshaw
Birthplace: Subiaco Hospital, Perth, Western Australia
Heritage: Half Irish & half Scottish
Education: Guildford Grammer School
Current residence: Los Feliz, California
Secret passion: Photography
Favourite hobbies: Art, reading, writing
Pets: Yorkshire Terrier named Bob (as in Dylan), Cocker Spaniel named Ned (as in Kelly)

Heath je bil prizemljen, preprost, poln življenja, pogumen radodaren, prijazen, iskren, dober, nesebičen, zelo nehollywoodski mladenič, ki je navdihnil mnogo ljudi; imel je zelo veliko in plemenito dušo ter čudovit dar, da je tako zelo ljubil svoje delo – bil je zelo nadarjen in karizmatičen igralec samouk brez igralske šole – igrati je začel šele pri starosti 10-ih let pri Petru Panu, pri 19 letih se je odpravil iskat srečo v Hollywood, kjer mu je rojak Mel Gibson ponudil vlogo njegovega sina v Patriotu, nekateri so ga imeli za novodobnega Marlona Branda, njegova filmska kariera se je strmo vzpenjala, slaven je bil po celem svetu, toda žal mu je bilo ljubezensko in zasebno življenje v totalnem razsulu, le hčerkica Matilda Rose (2), rodila se je 28. oktobra 2005 v Brooklynu (New York), mu je bila v veliko veselje in ponos, bila sta zelo navezana, čisto je bil zaljubljen vanjo, se veliko ukvarjal z njo in jo zelo razvajal, zelo sta uživala v medsebojnih igrah in hecih, Heath je bil zelo skrben, vdan in ljubeč očka – o njej je dejal tole:

“Do smrti imam pozitivni odnos, saj se čutim živega prek nje (Matilde Rose).”

Kot da bi Heath prerokoval svojo smrt v nedavnemu intervjuju za WJW FOX v Clevelandu (Ohio)!

“Oh, God — where do you start? I guess you’re kind of forced into respecting yourself more. You learn more about yourself through your child. I think you also look at death differently — it’s like a catch-22. I feel good about dying now, because I’m alive through her, but at the same time you don’t want to die because you want to be around for the rest of her life”

“Witnessing this innate, primal strength and determination that’s injected into women when they have to push out a baby is just the most spectacular thing … Boy, do I love them both –- and [Matilda’s] just a beautiful kid.”

“It just seemed right … There’s something kind of ancient about the name (Matilda Rose). It’s got such a weight and beauty to it as well and, I don’t know, it just rolled off the tongue.”

“My life right now is … I wouldn’t say reduced to food … but my duties in life are that I wake up, cook breakfast, clean the dishes, prepare lunch, clean those dishes, go to the market, get fresh produce, cook dinner, clean those dishes and then sleep if I can … I love it … I actually adore it.”

“I’m looking forward to being a dad and spending time with my child, which is why I’ll be taking time off…I’ve told my agent not to bother sending me any scripts or offers for a while. I was planning on a couple of years off, but I recently bought a house. So now I’ll probably have to work until the middle of next year to pay that off!”

“I’m so proud. I just fall deeper and deeper in love with both my girls.”

“Matilda is adorable, and beautifully observant and wise. Michelle and I love her so much. Becoming a father exceeds all my expectations. It’s the most remarkable experience I’ve ever had — it’s marvelous.”

“Next year my hope is to spend as much time in Australia as possible … I want to introduce Matilda to the ocean.”

Matilda’s godfather is Heath’s close friend and Brokeback co-star, Jake Gyllenhaal. Her godmother is actress Busy Philipps, Michelle’s close friend and Dawson’s Creek co-star. Jake said:


“Heath and I are best friends now, making the film was very intense for us. I’m actually godfather to Heath’s daughter Matilda which is an amazing honor.”

Za njim poleg družine in prijateljev žaluje rodna Avstralija in celoten svet oboževalcev in filmskih kolegov. Njegovi starši in sestra zavračajo govorico, da je storil samomor – pravijo, da je Heath ljubil življenje in si ga ne bi nikoli vzel; domneva se še, da je lahko vzel pomotoma/zanalašč preveliko dozo uspaval ali pa umrl naravne smrti (menda je zbolel za pljučnico) – naredili bodo obdukcijo (rezultati bodo znani šele čez 10 dni ali 2 tedna), našli so ga pa na postelji nagega z obrazom navzdol, okoli njega pa so bile razmetana zdravila na recept, tudi uspavala, poslovilnega pisma niso našli. Z Michelle Williams – tragična novica jo je zelo pretresla na Švedskem, kjer je bila s hčerkico Matildo Rose na snemanju filma – ravno tako igralko (saj veste, tista Jen Lindley iz Simpatij (Dawson’s Creeka)) in bivšo zaročenko, sta se prav zavoljo hčerkice Matilde Rose sporazumno razšla in ostala prijatelja septembra 2007 zaradi igralčeve odvisnosti – od takrat je bil v globoki depresiji in je zadnje čase zavračal ponudbe za filmske vloge, bojeval se je namreč z nespečnostjo in odvisnostjo od prepovedanih substanc/mamil, o čemur javnost ni vedela; zaljubila sta se pa ravno na snemanju omenjenega filma, kjer je Michelle igrala njegovo ženo.

“We, Heath’s family, confirm, the very tragic, untimely and accidental passing of our dearly loved son, brother and doting father of Matilda. He was found peacefully asleep in his New York apartment by his housekeeper at 3:30 p.m. U.S. time.

We would like to thank our friends and everyone around the world for their well wishes and kind thoughts at this time. Heath has touched so many people on so many different levels during his short life but few had the pleasure of truly knowing him.

He was a down to earth, generous, kind-hearted, life-loving and selfless individual who was extremely inspirational to many. Please now respect our families need to grieve and come to terms with our loss privately.”

Pismo, res ne morem razumeti, kaj je slavnim zvezdnikom pičilo v glavo, da zmorejo zapustiti svoje ljubljene, še posebej svoje majhne otroke – Elvis Presley, Kurt Cubain in zdaj še Heath (če je seveda res storil samomor in dvignil roke nadse) – malčica Matilda Rose ga bo zelo pogrešala med odraščanjem, ko se ga niti ne bo mogla spominjati oziroma ga poznati; (Britney Spears pa nevzdržno drvi na avtocesti na dobri poti proti norosti in takem klavrnem propadu). Smrt Heatha Ledgerja je bila preuranjena, tragična in splet nesrečnih okoliščin ter usode. Kaj menite, jaz sem nemudoma, ko sem zasledila pojme tablete, posumila, da bi ga lahko nekdo umoril in insceniral samomor? R. I. P. (počivaj v miru), Heath!

01. 02. 2008 22:10

Ko sem brala tole … tako ganljivo in žalostno čudoviti stavki, Michelle prisrčno govori o mali Matildi Rose, ki se hvala Bogu še ne zaveda, kakšna tragedija se je pripetila, nedolžni otročič. Bog jo obvaruj, Heath sigurno bdi nad malčico. Res, rumeni mrhovinarji vse bolj brskajo za umazanimi podrobnostmi in zlasti o pokojnih, čeprav se naj bi govorilo le najlepše – zlasti to, da družina ne more žalovati v miru in še hujše, da izvedo za smrt ljubljene osebe preko mastno natisnjenih naslovnih člankov v medijih, je pa šele tumač.

“Prosimo, spoštujte našo potrebo, da žalujemo v miru. Moje srce je strto. Moja hči, ki je neznansko mehkega srca, polna energije in čudovita mala deklica, je izrezana slika svojega očeta. Vse, česar se lahko oklenem, je njegova prisotnost, ki se v Matildi kaže vsak dan bolj. Njegova družina in jaz jo opazujemo, kako šepeta drevesom, objema živali in skuša hoditi po dva koraka naenkrat, in vemo, da je Heath še vedno z nami. Odraščala bo ob najlepših spominih nanj,” je povedala Michelle Williams.

“Please respect our need to grieve privately. My heart is broken. I am the mother of the most tender-hearted, high-spirited, beautiful little girl who is the spitting image of her father.

All that I can cling to is his presence inside her that reveals itself every day. His family and I watch Matilda as she whispers to trees, hugs animals, and takes steps two at a time and we know that he is with us still. She will be brought up with the best memories of him.”

07. 02. 2008 18:49

Skratka, medijske gonje in ugibanj je le konec – pisali so raznorazne izmišljontine, vsekakor prej kaj slabega o njem kot lepega. Včeraj so končno objavili rezultate, kaj je bilo vzrok nenadne in prezgodnje Heathove smrti: Heath je umrl zaradi zaužitja nevarne kombinacije zdravil (akutna zastrupitev zaradi prekomerne uporabe predpisanih zdravil) – torej je pomotoma vzel nepravilno dozo zdravil. Vse skupaj je bila torej nesrečna, tragična smrt in ne predoziranje drog ali samomor. Heathova družuna je izjavila:

Le redki lahko razumejo votlo, srce parajočo in trajno agonijo, ki jo morajo prenašati starši, ki so doživeli smrt svojih otrok. Današnji izvidi pomenijo konec ugibanj, čudoviti duh najinega sina in spomin nanj pa bosta za večno ostala v naših srcih.

Z današnjimi rezultati se bodo špekulacije končale, a spomin na prelepo dušo našega fanta bo za vse čase živel v naših srcih. Ni umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil, zanj je bila usodna mešanica. Heathova smrt naj bo opozorilo na skrito nevarnost, ki jo lahko predstavljajo zdravila na recept.

Pred novoletnimi prazniki smo s Heathom preživeli čudovita dva tedna. Teh dni ne bomo nikoli pozabili. Heath ni bil le igralec, ampak tudi ljubeč oče, predan sin in zvest ter velikodušen brat in prijatelj.

Heath bo v soboto pokopan v njegovem rojstnem kraju v Avstraliji zraven starih staršev v grobu družine Ledger. Upam, da bo zdaj lahko končno počival v miru in da bodo mediji pustili njegovo družino pri miru med obdobjem žalovanja. In Heath se nikakor ni mogel privaditi paparacom – hujši so kot jastrebi, ki krožijo nad truplom.

Apdejt (17. 03. 2008 18:10):

Pp5 Featured in an interview and photospread in the April issue of Elle, actress Michelle Williams, 27, discussed the birth of now 2-year-old daughter Matilda Rose, 2, how she’s a New York kid as well as Michelle’s greatest prize, and her guess at just who former co-star Katie Holmes was dating when news broke in 2005.
Click below for the photo and interview highlights.
Pp4
On giving birth to Matilda:

It’s all about water. I was in and out of the bathtub my entire labor — 24 hours. I don’t remember the pain, or the sensation. But I do remember quietly talking to myself and saying, “Okay, you don’t have to tell anybody what you’re thinking right now. You don’t have to tell Heath, you don’t have to tell the nurse, you don’t have to tell the doctor: You are never, ever doing this again. It can be a secret just for us.” [laughs]

I was trying to tell myself, “Remember what I’m saying now. This pain is too great to bear. You won’t do this again.” And here I am today, and the next one I’ll do at home! You totally forget. It’s nature’s trick.

On the split with Heath Ledger and her greatest prize:

All in all, how long has it been? Six months. It’s been long and not long. It feels like yesterday and it feels like long ago, but not six months. The distraction of work is utterly invaluable.

When I have too much free time, that’s when things start to get a little messy. [Tears pool in eyes, then she smiles.] Matilda’s the prize. She’s bigger to me than any relationship, bigger than the awards. She’s what came out of it.

030320080954594846
Brooklyn baby:

We were in the car today, driving back from this indoor playspace, and Matilda started talking to herself in the back. She said, “I’d like an everything bagel with butter, please!”

She’s such a New York kid. That’s what she’s thinking about: going home. Every morning we go to the coffee shop. She’s ready to go back and get her bagel, and I’m ready to get a really good cup of coffee.

On hearing in 2005 that her Dawson’s Creek co-star Katie Holmes was dating Tom Cruise:

I was shocked. Busy [Philipps, another DC co-star and Michelle’s close friend, now 5 months along with a baby girl] called and said, “You’re never going to believe who Katie’s with now.” And I’m like, “Who?” And she said, “Who’s the biggest movie star you can think of?” I said — this is embarrassing — ‘Tom Selleck?!'”

030320080954597868


Source: Elle, April issue. Full article scans (1,2,3,4) courtesy c’estmagnifique at The Fashion Spot.

See also Vogue, Wonderland for similar recent interviews in promotion of her new film Deception, out in April.

Michelle Williams spregovorila

Heath je bil ranljiv

Los Angeles | 14. 3. 2008, 10:47 | B. B. | Ni komentarjev

Michelle Williams je prvič po smrti Heatha Ledgerja v januarju spregovorila o pokojnem igralcu in njegovih težavah s spanjem.

Michelle Williams Heath Ledger
Heath je bil zelo ranljiv človek, je povedala Michelle. © Reuters

“Veliko ljudi je najbrž šele ob njegovi smrti spoznalo, kako ranljiv je bil,” je o svojem nekdanjem partnerju dejala igralka Michelle Williams. “Njegovo ranljivost lahko opazite v njegovi igri, vendar jo je mogoče zlahka spregledati zaradi njegove fizične lepote. Bil je tako močan in cel moški,” je povedala. “A pod vsem tem je bil zelo občutljiv.”

Michelle je potrdila, da je imel Heath že od nekdaj težave z nespečnostjo. “Imel je preveč energije. Njegovi možgani so ves čas nekaj premlevali in premlevali in premlevali.” Heath ni poznal ovir. Vse, kar si je zamislil, je tudi izvedel.

O pokojnem igralcu je spregovorila tudi Avstralka Naomi Watts. “Heath ni želel biti opazovan, želel je biti opazovalec.” Naomi je poudarila, da si je od nekdaj želel živeti normalno življenje, hkrati pa je bil zadovoljen, da so ljudje prepoznali njegov talent. Heath pa je imel še eno strast. “Bil je resnično obseden s šahom in povrhu vsega še dober v tej igri,” je dodala Avstralka.

Share: