Prikrito odiranje nič hudega slutečih/naivnih/nevednih naročnikov – epizoda MOBITEL

Sama uporabljam Itak paket, ker sem študentka in se mi kao splača zaradi vikend revolucije. Vsaj tako sem mislila do včeraj. Hm, si rečem, kaj, če bi šla preveriti na Monitor porabo na računu ter se skoraj sesedem, ko zagledam astronomski znesek za dva tedna letos. Ja, kako je to mogoče, če sem pa klicala samo med vikendi, ko naj bi bilo ja poceni?!?! Računam, kalkuliram – pismo, številke se ne izidejo. Klikni naprej →

Takoj posumim, da mi je Mobitel naklofal cvetke (podobno se mi je zgodilo pred nekaj leti, ko sem kupila igrico za mobitel, katero so mi dvakrat zaračunali in sploh ni bila kompatibilna z mojim modelom; sem k sreči vendarle uspešno reklamirala).

Grem na Mobitelov center – tam nič ne dosežeš, ne morejo pomagati – kliči na brezplačno številko za naročnike Mobitel. Preusmerijo me na drugo številko za reklamacije računov. Sproti gledam, kaj se je izpisalo na ekranu in ko citiram določene postavke v tabeli, sledi tole:

A: Tega dneva ob tej uri sem klicala to in to številko, govorila toliko minut, sedaj pa mi kaže toliko porabe.

B: To ste pa klicali v Simobilovo omrežje.

A:Kako, prosim?! Klicala sem v Mobitelovo omrežje, zakaj pa imate, porkafiks, 031/041 kot simbolno številko?!?!

B: Ne, klicali ste Simobil.

A: Ja, kako je to sploh mogoče?! Zakaj me ni obvestilo ob klicu, da se preusmerja drugam?!

B: Stranke ne želijo tega, zato ne smemo.

A (*si mislim, seveda tega ne izrečem na glas*): A tako? In kako naj odslej vem, koga sploh kličem – morda kar na Mars ali Venero?

No, potem mi je povedal finto, s katerim uženeš vraga v kozji rog.
Torej pred klicem vtipkajte: *130*; stacionarno/mobilno številko, ki jo nameravate poklicati – ne pozabite na vodilno ničlo (0)!; in pritisnete # ter pošlji/send (odvisno od modela mobitela), rezultat je potem takšen:
stacionarna/mobilna številka-operater. Primer: *130*031000000#; 031000000-MOBITEL.

Fora je pa v tem, da tega ni zaslediti nikjer na Mobitelovi spletni strani niti v navodilh iz publikacij, ki jih imajo na stojalih v Mobitelovih centrih. In tudi preprosto ne morem razumeti, zakaj nekateri nočejo objaviti svoje stacionarne številke v telefonskem imeniku, zakaj v mobilnemu imeniku, še bolj skrivnostno mi je paradoks, kakšno korist pa naj bi imeli tisti, ki ne želijo, da se klicočih ne obvesti o preusmeritvi – finančno nastradajo prav ti, nobena katastrofa pa ni, da bi le ti vedeli, da ima prejemnik drugega operaterja oziroma ponudnika.


Zdaj sem se pa odločila, da bom samo še SMSje pošiljala – ti so med vikendom res poceni, klicala samo preverjene številke – torej Mobitelove – in uporabljala Mobi račun, kjer nafilaš kartico in imaš popolni nadzor nad porabo.

Neprijetna izkušnja (osel gre samo enkrat na led) zame, no, morda bo pa vsaj vam kaj pomagala k lažjemu nadzorovanju porabe in v izogib neprijetnim presenečenjem, ko dobite zajetno položnico.

3 thoughts on “Prikrito odiranje nič hudega slutečih/naivnih/nevednih naročnikov – epizoda MOBITEL

 1. Fora je v tem da po novih zakonih o telekomunikacijah morajo stevilke biti transparentne in ne smejo biti zaklenjene na operaterje. Zato po novem kar naenkrat vsi ponujajo prenos stevilke na drugega operaterja.

  Zakaj te pa na to ne opozori ko klices? Varstvo osebnih podatkov seveda, zelo pomembna rec.

  “Preusmeritve” pa sploh ni, ti klices direkt simobil, nihce te nikamor ne preusmerja.

 2. @ Swizec:

  Jasno, to mi je že dolgo poznano in tako je tudi prav, da lahko obdržiš staro številko, nič nimam proti! 😎 ➡

  Ja, prav, samo kaj pa “varstvo” mojih financ – pride me dražje klic, ker ne kličem tja, kamor mislim, da ja, ampak drugam? ❓ 😕 Mislim, potemtakem ne bi smeli niti tega ukaza uporabiti pred klicem, da bi izvedeli, kam pravzaprav kličemo? 🙄

  Dobro, s preusmeritvijo sem ciljala na drugotni pomen, ne prvotni – torej seveda kličeš drugam. 😉

 3. Res je ratala en velika zbrka s temi prenosi številk, in če uporabnik, ki ga kličeš nima vklopljenega odzivnika pač ne veš v katero omrežje kličeš in posledično trpi denarnica, uporabnik, ki zamenja operaterja pa se sam odloči. ali želi imeti vklopljen odzivnik ali ne… tudi jaz sem imela nekaj zanimivih epizod z Mobitelom, fončki in raznimi crkovanji fončkov 5 dni po preteku garancije in seveda “Aneks vam še ni potekel, zato ne morete kupiti novega telefona, AMPAK!!!!!!! lahko pa kupite UMTS telefon blablablablablablablablabla”… hvala me ne zanima vaš UMTS, ne mislim kupit fona za 50čukov, zato da boste vi lahko prodali eno bedarijo, ki ste si jo zmislili in se ne prodaja tako kot ste si zamislili in jo potem uturavate ljudem, ki jih zadeva niti malo ne zanima… in sem vzela pot pod noge in šla h konkurenci. In, ne, nisem prenesla številke, imam novo. 😉

Comments are closed.