Uporaba kontracepcije po svetu

Uporaba kontracepcije po svetu

Po elektronski pošti sem dobila tole osebno izpoved neznanke Slovenke:

Pozdravljena dekleta,

Danes ko sem ležala na sedežni in  poslušala  poročila na 24 ur v zvezi z še eno smrtjo  mladega dekleta zaradi pljučne embolije, ki je jemala kontracepcijske tablete Yasmin, ki pa so pod imenom Yarina na voljo pri nas v Sloveniji, me je kot strela z jasnega zadelo:

PA SAJ SEM JIH TUDI JAZ JEMALA OKOLI 3 LETA.

Mogoče to sedaj ni več pomembno, ampak vseeno me nekaj žene da vam napišem nekaj besed.

Kot večina od vas ve, sem tudi jaz v lanskem letu zbolela zaradi pljučne embolije in za las ušla smrti. Moje težave so trajale  nekje okoli tri tedne in nikakor mi niso mogli ugotoviti kaj je vzrok mojemu dušenju in težavam pri dihanju, kljub večkratnem obisku osebne zdravnice in urgence.

Na mojo srečo mi je življenje  rešila moja pulmologinja dr. Zalokarjeva, ki me je na osnovi mojega telefonskega klica, že vso obupano  sprejela brez napotnice in takoj posumila na možnost pljučne embolije. V eni uri sem prispela na Klinični center, kjer so me slikali na tomografu in ugotovili kar 25 strdkov v pljučih. Od tam sem bila poslana na IPP oddelek na urgenci in naprej  na KOŽB oddelek- 6 nadstropje-Kliničn center.  Ves čas mojega sprejema in zdravljenja na Kliničnem centru, so se vsi čudili, da sem zbolela za pljučno embolijo in da je to pri moji starosti že skoraj nemogoče  (42 let).

Ko sem odhajala iz bolnice, sem dobila odpustni list, kjer je bilo razvidno, da so mi  naredili vse mogoče preiskave, a razloga za pljučno embolijo niso našli, čeprav so bili obveščeni o tem, da sem se zdravila zaradi premajnnega delovanja ščitnice in zato jemala tablete Euthyrox, hkrati pa sem zaradi premalega delovanja ščitnice imela težave z neurejenimi menstruacijami, za kar sem nekaj let jemala kontracepcijske tablete TRI-STEDIRIL. Ker pa sem zaradi  teh tablet imela težave z zatekanjem rok, nog in obraza ter več mesečnemu izostanku menstruacije,  mi je moja ginekologinja svetovala  tablete YARINA, ker dobro delujejo na odvajanje vode in se dobro obnesejo pri tovrstnih težavah.

Po vsem  tem, kar se mi je zgodilo okoli pljučne embolije,   sem krivila mojo osebno zdravnico, ker sem menila, da v času mojih obiskov pri njej, zaradi težav z dušenjem in težkim dihanjem  ter stiskanju v pljučih, ni resno pristopila k mojemu zdravljenju, celo po tretjem obisku pri njej, zaradi še vedno enakih težav, mi je ponudila tablete za živce, češ, da delam paniko.

Zato se sedaj sprašujem:

1. Ali je možno, da je moja osebna  zdravnica spregledala možnost pljučne embolije, čeprav v mojem kartonu piše, da jemljem tablete Yarina?

2. Ali je možno, da so v času mojega zdravljenja na Kliničnem centru zaradi  pljučne embolije, spregledali, da sem  jemala tablete Yarina in da bi bil  lahko vzrok tej diagnozi jemanje tablet Yarina?

3. Ali je možno, da je naše zdravstvo že tako na “psu”, da nas  zdravniki ne vidijo več kot bolnike z resno diagnozo, ampak razmišljajo o nas, kot o hipohondrih, ki pridejo zdravniku po bolniško, njihov edini cilj pa je, kako priti, do večje plače.

Da ne bo pomote, ne mislim, da zdravniki in ostali v zdravstvu ne zaslužijo večijih osebnih dohodkov za svoje delo, ki je res težko, in tudi ne mečem vse zdravnike v isti koš “vso čast posameznikom”, ampak v zadnjem času je preveč napak v zdravstvu, ki se končajo s smrtjo bolnika.

Po mojem prihodu iz bolnice,  sem pregledala kar nekaj gradiva v zvezi z pljučno embolijo in tudi pisala o mojih težavah na forume. Bila sem zelo presenečena, ker sem, dobila veliko, veliko odgovorov na temo pljučna embolija, od  žensk po Sloveniji, ki so imele enako diagnozo kot jaz, a nobeni niso ugotovili razloga za to diagnozo.

Zato prosim vse, ki prejmete moj mejl, da ga posreduje svojim prijateljicam, sestram, mamam, babicam, znankam in jih s tem mejlom mogoče spomnite, da tudi one jemljejo tablete Yarina in da bi bilo dobro, da preverijo svoje zdravstveno stanje prej, preden se jim začnejo pojavljati težave, ki bi lahko kazale na nastanek strdkov.

Se opravičujem, če so v tekstu nastale slovnične napake, ker vsakič, ko slišim, da je neka mlada oseba umrla zaradi pljučne embolije, ker je jemala kontracepcijske tablete Yarine, me  informacija pretrese do dna, tako, da je moj edini cilj opozoriti čim več žensk na to težavo, in  pri tipkanju pozabim na slovnico.

Vir: neznani pošiljatelj

Punce, vprašajte svoje ginekologe o morebitnih stranskih učinkih jemanja KT in poiščite nasvete tudi drugod, v strokovnih priročnikih, revijah, tudi na internetu. Ne čakajte, da bo prepozno. Bolje preprečiti kot zdraviti.

Tudi pri nas težave s tabletkami Yarina

Ljubljana, 25.09.2008, 14:56 | Primož Jambrek / Š.Z.

O možnosti povezave med pljučno embolijo in kontracepcijskimi tabletami Yarina je bolnišnica Jesenice že obvestila agencijo za nadzor zdravil, a ta ni reagirala.

Tabletke Yarina

Yarina so nizkodozne tabletke za katere so mislili, da jih lahko predpisujejo vsem ženskam. (Foto: J.K.)

42-letna bralka nam je sporočila, da je tudi sama zbolela za pljučno embolijo, ko je tri leta jemala tabletke Yarina. Pravi, da je za las ušla smrti, njene težave pa so trajale okoli tri tedne. Zdravniki nikakor niso mogli ugotoviti vzroka njenemu dušenju in težavam z dihanjem, kljub večkratnemu obisku urgence in osebne zdravnice, pripoveduje.

Kot pravi, ji je življenje rešila njena pulmologinja dr. Polona Zalokar, ki jo je sprejela kar brez napotnice in takoj posumila na možnost pljučne embolije. Ko so jo pripeljali na klinični center in ji slikali pljuča, pa so našli kar 25 strdkov v pljučih. „Ves čas mojega sprejema in zdravljenja na kliničnem centru so se vsi čudili, da sem zbolela za pljučno embolijo in da je to pri moji starosti že skoraj nemogoče,“ je še zapisala bralka.

Kot je še povedala, so ji naredili veliko preiskav, a vzroka za bolezen niso našli, čeprav so bili obveščeni o tem, da jemlje tabletke Yarina. Bralka pravi, da njena zdravnica ni resno pristopila k njenemu zdravljenju in da ji je celo po tretjem obisku pri njej zaradi še vedno enakih težav, ponudila tablete za živce, češ da dela paniko.

‘Primer smo predali na agencijo za nadzor zdravil’

Oglasila se nam je še ena bralka in nam zaupala svojo zgodbo o tabletkah Yarina. Kot pravi je tudi sama jemala tablete, vendar samo štiri mesece. Pred šestimi leti (v starosti 40 let) je namreč zaradi njih dobila pljučno embolijo in bila kar nekaj časa na robu smrti. Vzrok embolije so ugotovili v bolnišnici Jesenice kjer se je zdravila. Diagnozo so potrdili tudi v KC Ljubljana in bolnišnici Golnik, kjer je bila na rehabilitaciji.

Bolnišnica Jesenice in tudi sama so zadevo prijavili tako na agencijo za nadzor zdravil kot tudi podjetju Schering, ki zdravilo izdeluje. Vendar tako eden kot drugi pravijo, da nimajo podatkov, da bi še katera dobila pljučno embolijo zaradi Yarina tablet. Kot je dejala je od podjetja Shering dobila „zelo neprijetno pismo v odgovor“, da je možnost stranskega učinka – pljučne embolije pri jemanju njihovih tablet 1:1.000.000.

Tudi z nizkodoznimi tabletkami je potrebno biti previden

Tabletke Yarina

So tabletke Yarina krive za plučno embolijo nekaterih žensk? (Foto: J.K.)

Vodja inštituta za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo na medicinski fakulteti dr. Lovro Stanovnik je povedal, da so tabletke Yarina nizkodozne kontracepcijske tabletke, za katere so pred časom rekli, da jih zato, ker je tako mala doza, lahko jemljejo vse ženske. Kot je pojasnil je namreč pri nekaterih ženskah zaradi kontracepcijskih tabletk ali pa zaradi določene vrste kontracepcijskih tabletk možnost tromboze. Za nizkodozne tablete pa so rekli, da jih lahko jemljejo vse ženske, tako je pozornost pri kontroli malo popustila in so bili zaradi tega nekateri problemi, je povedal.

Tudi specialistka za pljučne bolezni in alergijo dr. Polona Zalokar je povedala, da je že dalj časa znano, da kontracepcijske tablete, ki vsebujejo estrogen lahko povzročijo tromboze. S takimi primeri so se v njeni ambulanti že srečali, a so zelo redki, pravi.

Dva smrtna primera na Hrvaškem in en v Avstraliji

V javnosti sta namreč v zadnjem času odmevala dva hrvaška primera smrti zaradi pljučne embolije. Najprej je v javnost prišla vest, da je zaradi kontracepcijskih tabletk Yasmin (na hrvaškem in v Avstraliji jih prodajajo pod tem imenom) umrla 22-letna Zadrčanka, potem pa še, da je tudi pred dvema letoma zaradi uživanja istih tablet umrla še 26-letna Rečanka. Čeprav vzrok smrti mlade Rečanke javnosti ni bil znan, so zdravniki sumili na tablete Yasmin. Zdravniki pa so povedali, da so leta 2007 zabeležili še en primer srčnega zastoja zaradi tablet Yasmin, ki pa se na srečo ni končal tragično. Pred mesecem dni pa so mediji poročali tudi o nenadni smrti 24-letne Avstralke Tanye Hayes, ki je prav tako umrla zaradi jemanja tablet Yasmin.

Yarina so na listi zdravil, ki so za uporabnika brezplačne

Kontracepcijska tableta

Pri nekaterih ženskah lahko kontracepcijske tabletke povzročajo tromboze.

Sicer pa so tablete Yarina od 11. decembra 2007 tudi uvrščene na pozitivno listo zdravil. Yarina sodijo med tako imenovane nizkodozne kontracepcijske tabletke s hormonom drospirenon (poleg njih so to še tablete Yasminelle).

Drospirenon je najsodobnejši sintetični hormon, ki je po svojem učinkovanju najbolj podoben naravnemu ženskemu spolnemu hormonu progesteronu. Novejša kontraceptiva, ki vsebujeta drospirenon, preprečujeta zadrževanje vode in soli v tkivih, ki ga povzroča estrogen.

Drospirenon deluje tako antiandrogeno (pomaga pri težavah z mastno kožo in lasmi) kot tudi antimineralokortikoidno. Na ta način pomaga ohranjati ali celo znižati telesno težo na račun preprečevanja zadrževanja vode, ugodno vpliva na simptome PMS ter tako izboljša splošno dobro počutje uporabnic, je zapisano o teh zdravilih.

Vir: http://24ur.com/novice/slovenija/tudi-pri-nas-tezave-s-tabletkami-yarina.html

Usodna kontracepcija?

Lani 45 tisoč yarin

Ljubljana | 24. 9. 2008, 20:11 | Anja Ščuka, časnik Žurnal24 | Ni komentarjev

Prejšnji teden je dekle na Hrvaškem umrlo zaradi pljučne tromboembolije, ki naj bi jo povzročile kontracepcijske tabletke. Za mnenja smo povprašali tudi naše strokovnjake.

Pred uporabo kontracepcijskih tabletk je treba natančno prebrati navodila za uporabo. © Ivan Župič

Vse kontracepcijske tabletke lahko povzročajo krvne strdke,” je povedala ginekologinja in raziskovalka Helena Meden Vrtovec. Po njenih besedah se ob jemanju hormonskih tablet spremeni sestava krvi in določeni faktorji, ki so udeleženi pri strjevanju krvi. “ Tiste ženske, ki jemljejo tabletke, morajo v primeru dviga telesne teže za najmanj pet kilogramov, glavobola, sprememb na koži in alergičnih reakcij takoj obiskati ginekologa,” opozarja Meden Vrtovčeva.

Yarine kar 45 tisoč pakiranj?
Minuli teden je v splitski bolnišnici umrla 22-letna študentka zaradi pljučne tromboembolije, ki je po poročanju nekaterih medijev nastala zaradi kontracepcijskih tabletk. Zadarčanka naj bi jemala tabletke Yasmin, ki se v Sloveniji uporabljajo pod imenom Yarina. Direktor kliničnega centra v Splitu Dujomir Marasović je povedal, da vzroka smrti ne pozna, saj je mati umrle prepovedala obdukcijo.

Po besedah Vesne Koblar iz Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je bilo lani pri nas uporabljenih okoli 45 tisoč pakiranj Yarine. ” JAZMP ni prejela nobenega poročila o resnih neželenih učinkih zdravila Yarina,“ je povedala Koblarjeva in dodala, da je v primeru resnih neželenih dogodkov treba dokazati njihovo povezanost z jemanjem zdravila in šele nato ukrepati.

Pljučna tromboembolija

Znaki: Najpogostejše je nenadno nastalo težko in hitro dihanje in pospešen utrip srca. Siljenje na kašelj, krvavkast izcedek in bolečina v prsnem košu so pa manj pogosti.

Znaki nespecifični
Znaki za pljučno tromboembolijo so nespecifični,” je dejala pulmologinja Polona Zalokar. “ Najpogostejše je nenadno nastalo težko in hitro dihanje in pospešen utrip srca. Siljenje na kašelj, krvavkast izcedek in bolečina v prsnem košu so pa manj pogosti,” je pojasnila Zalokarjeva. Po njenih besedah so pogosti tudi istočasni simptomi periferne globoko venske tromboze, kot na primer bolečina in otekanje meč. ” Posledica pljučne tromboembolije je lahko v skrajnem primeru, če je masivna, tudi smrt zaradi odpovedi desnega srca,“ je opozorila pulmologinja. Druga možna posledica je po njenih besedah pljučni infarkt, večina strdkov pa se spontano raztopi in ima človek le simptome pljučne trombembolije. ” Pljučna tromboembolija je dokaj pogosta bolezen, saj je njena pogostost približno ena na tisoč prebivalcev,“ je dejala Zalokarjeva. ” Skupna umrljivost je 15-odstotna, s pravočasno postavljeno diagnozo in antikoagulantnim zdravljenjem pa je umrljivost približno petodstotna,“ je dodala.

ursula osebni arhiv t

Uršula Reš Muravec © Osebni arhiv

MINIINTERVJU: mag. Uršula Reš Muravec, specialistka ginekologije in porodništva
Kako ocenjujete primer dekleta, ki naj bi zaradi jemanja kontracepcijskih tabletk Yasmin (Yarina) umrlo v splitski bolnišnici?

Če je res jemala Yasmin oziroma našo Yarino, lahko povem, da so to novejše nizkodozne tabletke, ki so v večini primerov zelo zanesljive in preverjene. Vprašanje je, kaj je bilo z dekletom, če sploh ni bila opravljena obdukcija in zakaj je sploh umrla. Lahko je poleg tega, da je jemala kontracepcijske tabletke, imela še kakšne razvojne anomalije, kot so na primer razširjene žile.

Zelo rizične so na primer ženske, ki kadijo, imajo visok krvni pritisk, so starejše ali imajo obremenilno družinsko anamnezo, metabolna in kardiovaskularna obolenja.

Uršula Reš Muravec

Menite, da so uporabnice v Sloveniji dovolj dobro obveščene o tveganjih z jemanjem kontracepcijskih tabletk?
Za vsako zdravilo velja, da so možni stranski učinki. Zdravilo se uporablja, če z vsemi pozitivnimi učinki odtehta rizike. Jaz menim, da so ženske dovolj ozaveščene, naloga ginekologov pa je, da se z žensko pogovorijo in ocenijo, ali je primerna za jemanje kontracepcijskih tabletk. Zelo rizične so na primer ženske, ki kadijo, imajo visok krvni pritisk, so starejše, ali imajo obremenilno družinsko anamnezo, metabolna in kardiovaskularna obolenja.

Bi morale po vašem mnenju ženske zahtevati pregled krvi, preden začnejo uporabljati kontracepcijske tabletke?
Doktrina ne govori, da bi bile potrebne dodatne preiskave, razen če ne posumimo na večjo tveganost. Zaenkrat to ni dokrina. Če gledamo malo iz zavarovalniške logike, ne moremo kar naročati tisoč in eno preiskavo za eno stvar, ki je tako redka, da ne utemelji cene vseh teh preiskav, ki bi bile narejene v preventivne namene. Povedati moram, da je za nastanek pljučne embolije zelo malo možnosti in da se podobno tveganje za nastanek krvnih strdkov pojavi tudi na primer ob sami nosečnosti.“VSE KONTRACEPCIJSKE TABLETKE LAHKO POVZROČIJO KRVNE STRDKE”

vrtovec zurnal24 t

Helena Vrtovec Meden, dr. med © Žurnal24

MINIINTERVJU: Helena Meden Vrtovec, dr. med., ginekologinja in raziskovalka
Ali lahko vse kontracepcijske tabletke povzročijo krvne strdke?
Vse kontracepcijske tabletke lahko to povzročajo. To je splošno znano, saj se ob jemanju hormonskih tablet spremeni sestava krvi in določeni faktorji, ki so udeleženi pri strjevanju krvi (koagulacijski faktorji). Vendar pa je odstotek teh zapletov tako majhen, da se testi za ta obolenja (na primer za trombofilijo) ne delajo rutinsko, pač pa je treba narediti zelo natančno usmerjeno anamnezo pri tistih, ki začenjajo z jemanjem. Tiste ženske, ki tabletke že nekaj časa jemljejo, so opozorjene, da morajo v primeru dviga telesne teže (za več kot pet kilogramov), glavobola, sprememb na koži in kakšnih alergičnih reakcij takoj obiskati ginekologa.

Ali morajo ginekologi na to obvezno opozoriti uporabnice?

Po predpisih je treba na sopojave opozoriti vse uporabnice, v vsakem zavojčku pa so tudi navodila za uporabo in opis možnih zapletov. Obstajajo namreč obolenja, pri katerih kontracepcijske tablete absolutno niso dovoljene. To so ledvična obolenja, migrene, visok krvni pritisk, izrazite krčne žile, kontraindikacija je tudi kajenje pri starejših (nad 35 let) ženskah.

V Sloveniji ni prakse, da se pred jemanjem kontracepcisjkih tabletk pregleda kri. Ali oseba vseeno lahko zahteva ta pregled?
Načeloma da. Enkrat na leto ali dve leti pregledamo krvno sliko, krvne maščobe in krvni sladkor tistim, ki jemljejo tabletke že dolga leta, ki so stare več kot 35 let. To sicer ni splošno sprejeta doktrina, ampak mislim, da vsi to delamo. Če bi pa mlajša ženska utemeljeno zahtevala pregled krvi, bi ga seveda tudi njej naredili.

Po vaših ocenah obstajajo bolj in manj nevarne kontracepcijske tabletke?

Proizvajalci zagotavljajo, da so vse enako varne. Tudi sicer v klinični praksi ne morem reči, da smo kadarkoli ugotovili kakšne razlike med njimi.

Menite, da je bilo v primeru dekleta, ki je zaradi pljučne embolije umrlo v splitski bolnišnici krivo še kaj drugega ali samo kontracepcijske tabletke?
Zelo možno. Verjetno so bili kakšni dejavniki tveganja prisotni, najverjetneje dedna obremenjenost s prekomerno koncentracijo trombocitov, kar lahko vodi v tovrstne zaplete.

Je priporočljivo jemati kontracepcijske tabletke neprekinjeno več let ali je priporočljivo delati vmes presledke, pavze?

Načeloma je zdaj sprejeto stališče, da se jemljejo brez prekinitve. Seveda je treba enkrat na leto vsaj na razgovor h ginekologu.

Vir: http://www.zurnal24.si/cms/novice/slovenija/68864
Share: