Matilda naj pobere penzionerje. Vsaj tako kaže … na stara leta bomo beračili. Lepi časi, ni kaj.

Upokojencem, ki imajo že zdaj nizke penzije, se obetajo še hujši časi. Povečal se bo prag revščine, ker se prebivalstvo Slovenije stara … dosti slikovito je povedal nekdo, ki je dejal, da bo morala matilda poskrbeti za te parazite, ki delavcem odžirajo kruh. Dnevnik je objavil obširen članek, kjer obravnava ta fenomen in naznanja, da se bodo pokojnine zniževale, že zdaj znašajo, nasprotno od leta 2000 (kjer je bila vredna 3/4 plače), nekaj manj ali več kot 65%. Današnja družba je žal nagnjena k tem, da starejše ljudi, ki so v nekaterih “primitivnih” (čeprav je ta izraz v tem kontekstu neprimeren) simbol modrosti in življenjskih izkušenj ter zelo spoštovani, gledajo postrani, češ, da samo odžirajo kruh, bi morali čimprej crkniti in bi jim morali pobrati penzije (tako je izjavil neki mladec  v gostilni, kjer ga je starejša upokojenka upravičeno nazijala). Kot smo lahko brali v noveli Mačkova očeta, je nauk, da ti očeta čez prag, sin tebe. Vse se vrne, prej ko slej. Najbolj ironično je, da mladi velikokrat ne pomisli(te)mo, da bomo tudi mi nekoč starčki s palico v roki, ki bomo obračali vsak novčič (kot da danes tega ne počne kar velika večina) ter čakali na ljubo sestro smrt … če ne bomo zdaj kako ukrepali, se nam zelo slabo piše.

3 thoughts on “Matilda naj pobere penzionerje. Vsaj tako kaže … na stara leta bomo beračili. Lepi časi, ni kaj.

  1. Ja kriza, našim generacijam se sploh slabo piše glede prihodnosti. Moral bi poskrbet sami za svoje pokojnine, pa po pravici povedano ne vem kak si je država to zamislila, ker so plače pač nizke. Evo primer, ki so ga nam navedli: trenutna plača cca. 700€, predvidena pokojnina naj bi bila 50% torje 350€. Če bi hotel imet isto pokojnino kot je trenutna plača bi moral vsak mesec privarčevat 200€. Hmmmmmm no ne vem če dlih večini tole znese. v glavnem upam, da se ljudje počasi začenjajo zavedat, da bomo na stara leta moral živel od lufta oz. da bomo res moral kaj naredit, da bomo to vsaj mal spremenil. Brez zamere, sam jaz ne mislim crknit ko pridem v penzjo – če ga bom seveda doživela:)

  2. Tudi mene zanima, kako mislijo pričarati dostojne penzije iz tako nizkih plač. In sprašujem se, kaj se obeta ubogim delavkam v Muri, ki delajo za mizerne plače obleke za 1000 ojrov (malo karikiram). Poznam primer znancev, ki sta šla iz rodne grude delat v Nemčijo, kjer sta garala ko živini, ona v tovarni, on pa v neki delavnici. Na stara leta sta se vrnila v domovino, toda največji kiks je, da morata še čakat kar lepo število let (če ju prej ne bo pobralo) do tiste meje, ko bosta lahko “uživala” nemško penzijo (nisem ziher, menda 65 let, ali koliko že). Še dobro, da sta imela kar nekaj prihrankov, drugače bi zelo tenko piskala.

  3. To, da ne bo pokojnin, že vrabčki čivkajo. Vsak mora zase poskrbet. Sam sistem kak pokojnine funkcionirajo je popolnoma zgrešen. Trenutna delavna sila mora tako delat za penzije penzionistov (ker titega denarja mi ne bomo več videli, ker ga za nas ne bo nihče več dajal na stran) in pa za naše penzije, ki jih moramo itak varčevat nekje posebej. Treba je biti iznajdljiv in iskati različne možnosti in varjante.

    Zame varčevanje v raznih penzionskih skladih ne pride v poštev. Sem delala v enem izmed njih in to me je še bolj spodbudilo, da iščem drugačne poti … Na državno pokojnino pa itak ne računam. je popolnoma neumno in neodgovorno, da bi si zatiskala oči. Ampak eni si jih še vedno. In prav ti bodo čez kakih 10 – 15 let ali več kričali, da jim je nekdo odžrl penzije. Ta fant, ki se je tako zdrl nad upokojenko, bo čez leta zahteval penzijo zase … Pa se bo nek drugi pametnjakovič zdrl nad njim in mu rekel, da naj že enkrat crkne, ker mu odžira kruh … Tako pač je. Sam dejstvo je, da so stari ljudje bili enkrat mladi in so tudi oni delali in garali in dajali denar v sklad za penzije … Njim je bilo obljubljeno, da bodo imeli penzije. In sedaj jih imajo. Nam je že povedano, da moramo poskrbeti sami zase in da stara politika, ki je veljala za naše dedke in babice in morda celo velja za naše starše, za nas ne bo veljala več … Ker je premalo otrok, premalo delovne sile itd.

Comments are closed.