Sigurno se še vsi spomnite Natasche Kampusch in njene, osem let trajajoče, agonije? Zdaj je v naši severni deželi odjeknil nov škandal, povezan s seksualno sprevrženostjo, in sicer incestom. Vse informacije najdete tukaj. In na splošno znano je, da mrgoli v nemško govorečih deželah pedofilov in manijakov. Hamlet je dejal, da je nekaj gnilega v njegovi rodni deželi (vem, da govori o Danski, toda vsaka civilizirana stopnja družbe ima svoje okostnjake v omari, ki gnijejo, da ne bo kdo pomislil, da striktno obsojam Avstrijo in Nemčijo).

Primer Josef Fritzl

Elisabeth in Lydia: njuni zgodbi

Dunaj | 1. 5. 2008, 12:59 | B. B. | Ni komentarjev

Oglasila se je Fritzlova svakinja in razkrila, da je Josef veliko časa preživel v kleti. Iz Francije pa prihaja podobna zgodba o življenjski usodi 45-letne Lydie Gouardo.

Fritzlova kletElisabeth in otroci se morajo privaditi življenju na svobodi. © Reuters

Fritzlova svakinja Christine R. je povedala, da se je Josef vsako jutro ob deveti uri odpravil v klet, kjer naj bi pripravljal “načrte za naprave, ki jih je prodajal podjetjem”. “Pogosto je ostal v kleti čez noč in Rosi mu ni smela ta čas prinesti niti kave ,” je dejala Christine. Fritzl je po njenem mnenju imel podcenjujoč odnos do svoje žene, ki naj ne bi vedela, kaj se dogaja v njihovi kleti.

Pregled dogodkov

1977: Josef Fritzl naj bi hčerko Elisabeth prvič posilil, ko je imela 11 let.
1984: Josef zvabi Elisabeth v klet, jo omami in vklene. Prisili jo, da piše pisma, v katerih družini sporoča, da je pobegnila.
1988: Elisabeth rodi prvega otroka, danes 19-letno Kerstin.
1989: Elisabeth rodi drugega otroka, sina Stefana.
1993: Devetmesečno Liso najdejo na pragu domovanja Fritzlovih.
1994: Na pragu najdejo še enega otroka, Moniko, ki jo Fritzlova posvojita.
1996: Elisabeth rodi dvojčka. Eden od njiju tri dni po rojstvu umre, Josef pa njegovo truplo sežge.
1997: Preživeli dvojček Alexander se pridruži otrokoma, ki živita pri Fritzlovih.
2003: Elisabeth domačim pošlje pismo, da je pred letom dni rodila sina Felixa. Najmlajši sin ostane v kleti z materjo.
2008:
19. april: Potem ko je resno zbolela, Josef Kerstin odpelje v bolnišnico. Zdravniki odkrijejo, da je njen dedek v resnici njen oče.
26. april: Policija v bližini bolnišnice, kjer se zdravi Kerstin, opazi Josefa in Elisabeth in ju odpelje na zaslišanje.
27. april: Josef prizna krivdo.
28. april: Policija preišče hišo in odkrije kletne prostore, ki jih zapirajo posebna vrata.
29. april: Josefa pripeljejo na sodišče.
30. april: Pojavijo se sumi, da je Josef vpleten v umor Martine Posch. Na dan pridejo tudi podatki o njegovih izletih na Tajsko. Policija še vedno preiskuje možnost, da je imel Josef sodelavca.

Veliko se pogovarjajo
Elisabeth Fritzl in otroci se morajo zdaj prilagoditi življenju na površju, življenju na soncu in morajo pridobiti občutek za orientacijo. Spoznati morajo svobodo. Elisabeth naj bi otroke naučila govoriti in pisati, veliko pa naj bi se naučili tudi s pomočjo televizije. Njihova hoja in govor nista popolna, a zdravniki so optimistični glede njihovega napredka. Upajo, da bodo v nekaj tednih lahko normalno hodili in govorili. Začetek je obetaven, saj se družinski člani, ki so spet združeni, veliko pogovarjajo in spoznavajo. V teh dneh pa je socialni stik zagotovo zelo pomemben za 18-letnega Stefana in petletnega Felixa ter tudi za njuno mater.

Zdravstveno stanje najstarejše hčerke, 19-letne Kerstin, je še vedno zelo skrb vzbujajoče. Dekle naj bi imelo težave z ledvicami, zato jo zdravniki še vedno držijo v umetni komi, vendar pa naj bi se njeno stanje izboljševalo. Zbolela naj bi zaradi nezdravljene okužbe.

Zaslišanje sledi
Oblasti bodo naslednji teden ponedeljek spet začele izpraševati Fritzla, ki se trenutno z njimi noče več pogovarjati. Preiskava naj bi trajala več mesecev, saj želijo preiskovalci zelo temeljito pregledati vse dokaze. Prav tako pa je treba najprej poskrbeti za vse člane družine, ki se morajo privaditi novim razmeram. Policija bo namreč morala vse člane podrobno izprašati o dogajanju v kleti, kar bo za njih najverjetneje travmatična izkušnja.

V Avstriji pa se že pojavljajo zahteve po strožjih zakonih, potem ko so se sredi tedna pojavile govorice, da naj bi Josef Fritzl v 60. letih prestajal zaporno kazen zaradi poskusa posilstva. Postavlja se vprašanje, ali bi mu lahko grozodejstva preprečili, če bi ta podatek ostal v njegovi kartoteki. Če je neka obsodba v Avstriji izbrisana iz kartoteke, je namreč ni mogoče več odkriti.

Podoben primer v Franciji
Oglasila se je 45-letna Lydia Gouardo, ki jo z Elisabeth druži podobna, čeprav manj kruta usoda. Lydia je spregovorila, ker bi rada navezala stik z Elisabeth. “Želim ji ponuditi prijateljstvo, saj bi se tako počutila manj osamljeno,” je dejala Lydia. “Mogoče je še več takih primerov v vaseh, kjer si ljudje zatiskajo oči.”

Lydio sta, ko je bila stara tri leta, posvojila zakonca Gouard. Tragična zgodba Lydie se je začela, ko je bila stara deset let. Takrat jo je njen oče Raymond prvič posilil. Posilstva in pretepanje sta postala stalnica v njenem življenju, ki se je vrtelo zgolj okrog njenega doma, saj je starša nista poslala v šolo. “Bala sem se stika z zunanjim svetom. Mislila sem, da je normalno, kar mi je oče naredil,” je dejala. “Zbežala sem samo takrat, ko so bili udarci premočni.”

Njen oče jo je mučil in posiljeval kar 28 let. Med letoma 1982 in 1993 mu je rodila šest otrok. Lydia je v intervjuju za francoski radio RTL povedala, da jo je oče posiljeval zjutraj, zvečer in ponoči, kar je njena mati dobro vedela. Njeni pobegi od doma so se zanjo slabo končali, saj jo je ob vrnitvi čakalo mučenje in polivanje s kislino po nogah, rokah in trebuhu.

Gluha ušesa, slepe oči
Ne učitelji ne socialni delavci se niso vprašali, zakaj dekle ne hodi v šolo in kdo je oče njenih otrok. Med prvo nosečnostjo jo je oče zvezal, da ne bi poskušala splaviti. V bolnišnici, kjer mu je rodila otroke, je ena od babic nekoč vprašala po identiteti njihovega očeta. Gouardo ji je odvrnil, da je to on, česar pa babica ni želela slišati.

Zloraba je prišla na dan po očetovi smrti leta 1999, pred nekaj dnevi pa so njeni materi zvišali kazen, ker zlorabe ni preprečila.

Lydia danes s svojim partnerjem in sedmimi od njenih devetih otrok živi v vasici vzhodno od Pariza. “Ko pomislim, kaj sem prestala, se čudim sama sebi. Živim iz dneva v dan. Ko se ljudje pritožujejo, rečem, da je življenje lepo,” je še dodala Lydia.

Da smo si na jasnem, se takšne reči dogajajo tudi v deželi onstran sončnih Alp, le da se vse pomete pod preprogo in potisne glavo v pesek, da ni potrebno gledati neprijetni resnici v oči. Le kaj se torej dogaja s sodstvom, policijo in socialno službo na Avstrijskem, da omenjenih tragedij niso preprečili? In kdo ščiti nedolžne žrtve? Kdo jim bo povrnil izgubljeno otroštvo in mladost?

Da ne omenjamo zdaj zelo aktualnega škandala v ZDA, ki je povezan s fundumentalistično sekto mormonske cerkve. Ne dogaja se samo pri religijah in raznoraznih skupnostih, ampak tudi pri navadnih smrtnikih. Zdaj si pa predstavljajte, da bi se to dogajalo pri vas v neposredni bližini. Kam pelje ta doba, ko smo v tretjem tisočletju, v 21. stoletju, ko naj bi bili tako napredni in tehnološko na višku, obenem pa civilizacija vse bolj tone v greznico kaosa? Da ne govorim o onesnaževanju okolja in planeta Zemlje ter vse večjega škodnega vpliva tople grede na populacijo.

Posodobitve:

Share: