Knutek pobalinček in njegov človeški prijateljček

Vsi se gotovo spomnite ljubkega mladička severnega medveda, ki je v Nemčiji doživel nesluteno slavo? Vsekakor je imel veliko oboževalcev, ki bi ga bili takoj pripravljeni imeti pri sebi doma – dokler bi bil še tako cartkan, kajpak. Se kdaj sprašujete, kaj se zdaj dogaja z njim? Klikni naprej →

Škandal je v javnosti izbruhnil, ko so borci za pravice in zaščito živali ter politiki od berlinskega ZOOja zahtevali, da malčka (katerega je z bratcem dvojčkom – ki je zatem poginil – mama zapustila ob rojstvu), ki se je rodil kot prvi polarni medved ravno v tem ZOOju po več kot 30 letih, raje ne usmrtijo, čeprav so ga le ti hoteli, saj ga menda ne bodo nikoli mogli vrniti v naravo in naj ne bi bilo pravilno, da mladička hrani človek, ker ga žival ne more – ja, itak, kot da ostale divje živali izpustijo v neokrnjeno naravo, ne zadržujejo jih v tesnih kletkah, a ne da? Še dobro, da so si premislili … zanj je potem požrtvovalno skrbel krušni oče Thomas Dörflein … no, tako srčkani mladiček, ki so ga hodili dnevno gledat številni obiskovalci – se pravi 2,5 milijona (a veste, koliko blazno dobička so imeli s tem?) – ljubljanski ZOO lahko o tem samo sanja, jah, no, milijoni gledalcev s celega sveta pa so ga občudovali na TVju, ko je uganjal vragolije s svojim ljubljenim varuhom (kar je izjemen dogodek v 163-letni zgodovini obstoja tega ZOOja) je zdaj že velik in še vedno navihan poba. Ravno 5. decembra bo praznoval 1. rojstni dan! Vse najboljše, Knut! Ja, slavljenec ima tudi svojo spletno stran – če obvladate nemščino ali angleščino, ne boste imeli težav. Kot zanimivost – ali veste, katera žival je maskota, pardon, grb prestolnice Nemčije? Ja, ravno medo! Nenavadno … da postane ravno Knuti maskota celotne Nemčije … čeprav ni avtohtona živalca … Nemci imajo res zanimivo zgodovino/kulturo.

Lepi, minuli časi brezskrbnega otroštva – Knutijeve vragolije

Le kdo je ta velikan, ki se še zdaj igra s svojim prijateljem? Ja, pubertetnik Knut!

Grb Berlina

In ko smo že pri teh neverjetno prikupnih, a hkrati tudi strašnih/nevarnih/močnih in tako ranljivih (zaradi globalnega ogrevanja se večni led na obeh polih Zemlje vse hitreje tali in to pomeni izumiranje belih medvedov, saj so življenjsko odvisni od ledenih ploskev, ki so njihovo življenjsko okolje – vse bolj pogosto se dogaja, da nesrečneži utonejo v širnem oceanu, ko poskušajo najti ledeno širino, kjer bi si lahko odpočili) živalih – meni osebno je polarni medved najljubši poleg snežnega tigra, orke, orangutana, geparda in tjulnja iz živalskega cesarstva – v Ljubljani je Maximarket že okrasil svoje izložbe v prazničnem vzdušju (ja, ta fenomen histeričnega okraševanja v stilu božičnih praznikov se je že začel v začetku novembra, čeprav bi bilo bolj realno pričakovati to šele decembra, samo trgovci si želijo čim več dobička in kapitala … tudi poleti, kot sem že omenila) ….

Zelo ljubek prizor (imitacijo) družine belih polarnih, severnih medvedkov – ta video je avtorska last Doktorja Živaga in njegova distribucija/razmnoževanje sta prepovedani brez vednosti avtorice (več o tem najdete tukaj).

Polarni medved v idili večnega ledu in snega – do kdaj? Jutri bo morda že prepozno!

Snežni tiger

Orka

Orangutan

Gepard

Tjulenj


Maximarket

Share: