Javnost je ponovno pretresel tragični dogodek, ki se je pripetil v bližini lokala Global. Klikni naprej →

V incidentu, v katerem je upihnilo življenje 20-letnega mladeniča pod udarci kvazi varnostnika, na črno zaposlenega v podjetju VIP Varovanja tipsona Seada Suljanovića, ki ga išče s tiralico celo Interpol in se bojda skriva v Veliki Kladuši (naj bi bil sicer državljan BiHa). Nič hudega sluteč fant, Gorazd Čamernik, se je okoli 4. ure zjutraj, v nedeljo 7. oktobra letos, vračal s prijatelji, s katerimi je praznoval rojstni dan, na avtobusno postajo, ker jih predtem varnostnik Globala ni hotel spustiti v dvigalo, ki pelje gor do diskoteke. Takrat naj bi se med njim in varnostnikom iz družbe VIP Varovanje začel besedni obračun. Varnostnik naj bi fanta s pestjo tako silovito udaril po zatilju, da se je le ta na mestu zgrudil. Zdravniki mu niso mogli pomagati, fantovo življenje je kar tri dni viselo na nitki, potem pa je poškodbam podlegel.

In spet smo se spomnili na tragedijo Lipa (žal se je ponovila), kjer sta se pod nogami prerivajoče se množice pred diskoteko, dne 23. decembra 2005, utrnila življenja treh mladenk, ki so imele še celo življenje pred sabo. Pred lokalom se je zbralo več sto ljudi, ki zaradi gneče niso mogli vstopiti, saj jih varnostniki niso spuščali naprej. V usodnem trenutku je popustila varnostna železna ograja. Množica je do smrti poteptala dekleti, stari 15 (Katarina Jeras Lajh) in 17 let (Natalija Bencan), štiri dni kasneje pa je v bolnišnici zaradi poškodb umrlo še 17-letno dekle (Anja Mršič). Ampak nedoumljivo pa je, da so inšpektorji dopustiliLipo, kjer naj bi potekala prednovoletna zabava (lepo vas prosim, dva dni pred Božičem!) in kmalu je bila tam nepregledna gneča pred diskoteko, ki se je začela prerivati za vstop v diskoteko … varnostniki pa nič. Lipi obratovanje v poznih nočnih urah in to za časa Božiča, ki je simbol tistega dela prazničnega letnega časa, ko se postavljajo jaslice in se gre k polnočnici – govorim seveda s krščanskega vidika … mladina pa prijela za vabo, da je brezplačen vstop v

Da je za varnost gostov in obiskovalcev lokalov in diskotek katastrofalno poskrbljeno, je javnost ugotovila šele sedaj, ko se je zgodil Global … ko se je pripetila Lipa, se od takrat praktično ni kaj dosti kam, skoraj nikamor premaknilo s strani zakona in pravice – lastnika lokala v Spodnjih Pirničah Roberta Tomaža Zavašnika še niso spravili pred sodišče, varnostniki niso bili kaznovani, je pa vsaj diskoteka zaprta. Ljudje še vedno prižigajo svečke okoli Globala … turisti presenečeno gledajo to čudo, ker jasno ne morejo vedeti, kaj se je tu nedavno zgodilo (če jim vodič tega seveda ne obrazloži) … javnost zahteva odgovore in ukrepe … vlada in odgovorni si belijo glavo, kaj storiti … utegne se zgoditi interprelacija notranjega ministra Dragutina Mateta, ki bi moral (pa ni), po pravnem mnenju Inštituta za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, odvzeti licenco VIP varovanju in tako naprej … policija in Interpol še vedno neuspešno in vprašanje časa, če bodo sploh kdaj uspešni lovijo zločinca, ki je zakrivil ta pošasten umor. Bo tokrat kaj drugače ali se bo zgodba ponovila kot pri Lipi?

Tukaj piše, da bodo Gorazdovi starši skupaj s starši deklet, umrlih v tragediji Lipa, skupaj iskali pravico – upajmo, da bodo kaj dosegli in da se jim bo krivica popravila.

Da ne govorimo o tem, da se na t. i. žurkah marsikaj dogaja od alkohola, ki teče v potokih, mamil, pretepanja do posilstev (zadnje čase je bilo kar nekaj škandalov od Ptuja do Globala naprej) … to javnost še kar tolerira, toda umore pa je težko spregledati in si zatiskati oči pred resnico.

Je pa zanimivo, ko že govorimo o Globalu, da so na svoji spletni strani napisali pojasnilo – vsaj si odločno ne mečejo peska v oči pred minulo tragedijo in niso kar očitno pometli pod pragom, citiram:

Pojasnilo

Diskoteko Global vodi gospodarski subjekt, ki je podvržen pravnemu in tržnemu redu tako kot vsa slovenska podjetja. Kot uspešno podjetje, pa smo nenehno pod poostrenim nadzorom številnih organov. Zato si nikakor ne moremo privoščiti, da bi bilo naše poslovanje drugačno kot vzorno.

Službe za varovanje najemamo na podlagi veljavne licence, ki jo podeli država, pri tem pa smo omejeni s ponudbo na trgu, ki ga zopet regulira — država. Tako smo kot uporabniki storitve varovanja obsojeni na spopad z razmerami na trgu, pri tem pa nimamo nobenega vpliva na nadzor kvalitete storitve varovanja.

Preostane nam le, da poslujemo kot narekuje zakonodaja in se dosledno držimo pogodbenih določil, ter skušamo s pogodbenimi sodelavci sodelovati v duhu dobrih poslovnih odnosov.

Tako smo ravnali tudi v dnevih po incidentu, ko v javnosti krožila tedaj nepreverjena informacija, da je bil vanj vpleten varnostnik tedaj najetega podjetja. Ko je bila informacija uradno potrjena in so bili s tem izpolnjeni pravni in moralni razlogi za odpoved pogodbe, smo pogodbo nemudoma prekinili.

Ob tem je potrebno poudariti, da je bila preiskava uspešna tudi na na podlagi posnetkov naših kamer, ki smo jih – tako kot vedno – izročili organom pregona. Premalo je znano tudi dejstvo, da smo v Globalu pred leti že večkrat opozorili na to problematiko in tudi predlagali, da varovanje nočnih lokalov prevzame policija, ob primernem plačilu seveda. Predlog je naletel na gluha ušesa, do javne razprave pa je prišlo šele sedaj, ko je zanjo dal povod (še en) tragičen dogodek.

Ker gre že za drugi podoben dogodek in je postalo popolnoma jasno, da država nima posluha za napake v svojih mehanizmih, se bomo v Globalu skupaj z vami še naprej zavzemali, da se z doslednim izvajanjem obstoječe zakonodaje ugotovi odgovornost in kaznuje vse vpletene in ne le končnega storilca.

Kot družbeno odgovorno podjetje, pa smo se odločili preseči pomanjkljivosti zakonodaje po najboljših močeh. Za začetek smo novo varnostno službo najeli pod izredno ostrimi pogodbenimi pogoji!

Še enkrat zahvala vsem, ki niste podlegli medijski gonji in ste ostali z nami, obenem pa vas vabimo na nove, varnejše zabave Nad Mestom!

Uprava discoteke Global
Ljubljana, 24.10.2007

Je pa zelo pohvalno to, da globalovci že vabijo na nove žurke (o slovničnih kiksih v citatu pojasnila s strani Globala raje ne bi govorila, me že kar glava zaboli), in to tako kmalu po incidentu … iz tega se da razbrati, da jim je do dobička in obiska – vprašanje je, če jim bo folk nasedel (no, kar se mene tiče, sem bila v Globalu samo enkrat in nikdar več … se mi pač ni dopadel).

In sprašujem se tudi, kako more folk hoditi še naprej tja v Global in podpirati njihovo politiko ravnanja s strankami … govorim o tistih, ki ne bojkotirajo obiskovanja Globala, kajpak.

Mar je komu še do zabave in žuranja, medtem, ko se zaveda, da se je na tleh (podjetje z nazivom Nad Mestom – to je absurdno smešna predpostavka, sja bi moralo podjetje tako rekoč lebdeti v zraku kot v balonu, da bi bilo dejansko nad mestom Ljubljano in da ne govorim o pravilni uporabi velike začetnice in pravopisa), na pločniku zgodil umor nedolžnega mladeniča … Mislim, da bi marsikoga kar hitro minilo veselje do žuriranja v lokalu, ki ima sicer izjemno lokacijo, saj se z njegove terase ponuja prečudovita panorama na ljubljanski grič in grad ter okolico.

Mar bo Slovenija res postala družbi nevarna država z veliko kriminala, kot je v Braziliji, Mehiki, nekaterih državah EU-ja?

Koliko mladih bo moralo še umreti na zabavah, pred diskotekami in lokrali, na ulicah, na koncertih, preden bo avtoriteta zakona kaj veljala? Resnično, žal se to še vedno dogaja.

Počivajte v miru: Anja, Gorazd, Katarina in Natalija. Iskreno sožalje vsem žalujočim domačim, znancem in prijateljem deklet in fanta.

Share: