Grškoslovenska maturantska tragedija

Na maturancih teče alkohol v velikih količinah

Delfi

Danes je slovensko javnost pretresla novica o smrtni nesreči 18-letnega dijaka III. gimnazije Maribor na maturantskemu izletu v Delfih v Grčiji s turistično agencijo GalileoKlikni naprej →

Mladenič naj nekaj pred tretjo uro zjutraj bi omahnil z balkona, po informacijah naj bi najverjetneje skušal z balkona iz ene sobe priti v drugo, pri temu pa mu je spodrsnilo in je omahnil v globino. In kje iskati krivdo? Najlažje bi bilo obtožiti učitelje, vodiče, vodstvo hotela. Kar bi bilo seveda idealno. Pa vendar je splošno znan rek: “Mladost je norost.” in maturantski izleti iz leta v leto postajajo vse bolj pijanske žurke, kot pa kake strokovno turistične ekskurzije. Mladina nerada posluša nasvete odraslih in se težko prilagaja avtoriteti. Da bi jo držali na vajeti, bi morali učitelji 24 ur vsako minuto dežurati, kar pa je nemogoče, kajti to še robot ne bi zmogel. In seveda si hočejo mladi dati duška veselju ob dejstvu, da so prestopili magični prag mature. Alkohol teče v velikih količinah, žurajo ga, nato pa se okajeni spomnejo kakšnih zabavnih igric … in temu botruje velika nepremišljenost, da potem pride do takih tragedij. V Španiji je bil primer, ko so mladci v rožicah za zabavo legli na železniške tire … mimo je pripeljal vlak in neki mladenič, ki je imel celo življenje pred seboj, je umrl. Bolje biti trezen, kot riniti pijan v nevarne situacije oziroma pustolovščine, kjer čaka starka Smrt s koso.

20 thoughts on “Grškoslovenska maturantska tragedija

 1. ja, na gim Vič so odstopili od organizacije maturantskih izletov, ampak dijaki nismo bili nič kaj prikrajšani za različna potovanja. Nudili so nam različne strokovne ekskurzije od Tajske, Španije, Sicilije, Egipta itd. Poudarek je bil na organiziranosti in varnosti. Ni bilo gledanja v zrak in pijančevanja. Mislim, da je to stokrat boljše, tako za dijake kot tudi za profesorje. Taka stvar pusti posledice na vsakem posamezniku, ki se takega izleta udeleži. mladost je norost, tako na cestah, izletih, hribih itd. Zgodbe se ponavljajo, ker se vsakemu mlademu človeku zdi, da se to njemu pač ne more zgodit, ni nujno, da je vse posledica pijančevanja, je pa večja stopnja tveganosti za nesreče. Recepta za preprečevanje takih tragedij ni, vse preveč je dejavnikov (od vzgoje, družbe, šole…).Žalostno, res.

 2. @ nusa:

  Res je, to je usodna napaka mladih, ki se žal vse bolj in bolj ponavlja skozi zgodovino maturantskih izletov – kar seveda pušča na omenjenih zadevah temni madež. Ja, tudi ŠKISova tragedija je podobna zgoraj omenjeni, drugačen vzrok smrti, toda temu je botroval alkohol in velika mera lahkomiselnosti in nepazljivosti. Tudi v Postojni – kdaj pa je bilo to?

  @ zdravje:

  Se vsekakor strinjam,da ni učinkovitega ukrepa, ki bi zmogel preprečiti take tragedije – če bi jih popolnoma prepovedali s strani srednjih šol, bi dijaki maturenca torej potem v lastni režiji zorganizirali; če bi prepovedali prisotnost alkohola, bi le ti našli način za prešvercanje; moral bi biti nekakšen kompromis s strani SŠ in mladih z dogovori in pravili (vendar se jih dijaki večinoma ne bi držali, oziroma bi se počutili utesnjene) – skratka večni boj z mlini na veter. Zlasti razumem starše, kako vam je, ko pomislite, da bi se to zgodilo vašim otrokom.

  @ petrca:

  In kako ti je bilo všeč tam? Koliko časa pa si bila? Ste to sami organizirali ali s pomočjo profesorjev in agencije te izlete? Kam pa ste šli na maturanca? Res je žalostno in absurdno obenem, da kljub temu, da je to splošno znana resnica, vedenje mladine vedno znova (in je v preteklosti) potrjuje dejstvo, da se kot mlad človek počutiš svobodnega, neodvisnega, samostojnega, misliš, da se ti ne more to zgoditi, da se to ne bo zgodilo ravno tebi; potem pa prenagljenost pripelje do takega konca. Prepad med generacijami je (bil) vedno aktualen in problematičen pogled na družbo. Zlasti ob takih dogodkih, ki so pomilovanja/obžalovanja vredni, prinesejo gorje domačim in vsem pričujočim temu ter okolici.

 3. @ Živago; mislim da je bilo lani ali predlani, to nisem sigurna…
  @ Petrca; tudi mene zanima, kako je bilo na tajskem, a si šla? Napiši kaj, prosim:D

 4. te ekskurzije so bile vedno dbest. sama nisem sla na tajsko, saj je bila to enomesečna ekskurzija, je pa šel sošolec, ki je domov prišel poln novih vtisov. je bila pa naša šola znana po teh potovanjih. niti enkrat ni prišlo do kake graje ekskurzij.
  Kar se tiče naših maturantskih izletov, pa se jim je šola po tragediji v Španiji odpovedala. So nas pa na veliko opozarjali in govorili, kako je bilo, ko so morali domov pripeljati krsto. Maturantski izlet smo potem sami organizirali s pomočjo agencije. Nič ni bilo v sklopu šole. Tipičen maturantski izlet-grčija-krf.
  Malo preveč spremljam vse novice, ki se dogajajo okoli nas in stvari se ponavljajo. V Postojni je bilo, ko sta se dva fanta vračala iz koncerta nekega radia in sta se usedla na železniški postaji na nek zid ob progi. Potem pa je pripeljal vlak in tragedija je bila tu. Letos pa škisova tržnica, še sama sem celo šla po isti poti domov. Groza. Da ne govorim o nesrečah v hribih, sami mladi. Ali pa da ne omenim ceste. Samo včeraj 5 mrtvih, od tega stari 18, 22 in 23 let. Vzrok je povsod dokaj podoben. Mladost, neizkušenost, samozavest in misel, da ker si mlad se to tebi ne more zgoditi. nč, pamet v roke…

 5. Ja, sej o tej obletnici radia 94 sem govorila… Imajo namreč vsako leto neki koncert ali nekaj pdoobnega..

 6. @ nusa:

  Aha, takrat torej – ne vem, če sem zasledila o temu v medijih, vsekakor je pa žalostno. 😐

  @ petrca:

  Uau – tvoj sošolec si je privoščil 1 mesec počitnic na Tajskem?! 😎 Blagor mu! 😆 In kako mu je bilo všeč tam – je doživel kakšno napeto avanturo? 😛 S katero agencijo pa ste šli na Krf (a ni bila tudi Sashy v Grčiji na maturancu, če me spomin ne vara?)?. 🙂 Saj, kdo pa ne spremlja teh novic, zlasti, če spadajo v črno kroniko in se dogajajo takšne in podobne tragedije, ki se venomer ponavljajo v plesu Življenja in Smrti, pa vendar se iz fatalnih napak lahko kaj naučimo. 🙁 Kaaaaaaaaaj – tudi ti si šla čez tisto progo takrat domov?! 😯 In če bi se ravno tebi kaj takega pripetilo … ?! 😕 Tudi v hribih in na cestah se dogajajo nesreče, čemur botrujejo, kot si že omenila, razni dejavniki, krivec za to je mladost, in zlasti neprevidnost, kar marsikoga kdaj predrago stane – sicer je vsaka šola draga, na lastnih izkušnjah se najhitreje učiš, pa vendar je boljše biti previden, kot pa tvegati glavo. 😥

 7. hehe, mislm da smo sli z Mondialom. Saša je bla tud v Grčiji ja, ampak na Iosu. Ne, ne, ne hodim cez progo jz. Sla sm v smeri k4, 5 m naprej se je zgodila ta nesreča. Meni ni bilo potrebno prečkati proge, sem pa hodila ob progi, na pločniku. Tam večina prečka progo, ker vodi pot do študentskih domov. sploh če si s kolesom, ker je v podhodu velik stopnic.

 8. @ petrca:

  Aha, že štekam. Ja, vendar je pa zelo tvegano prečkanje čez progo, ker nikoli ne veš, kdaj bo pridrvel vlak, in potem je že prepozno. Zlasti, če se z avtom zatakneš … mislim, a ni boljše iti skozi podhod, s čimer si na varnem, kot pa tvegati in izzivati usodo?

 9. ja, se strinjam, da ti ni potrebno izzivat usode. ampak mladi ljudje ne razmišljajo ravno o tem, da je velika verjetnost, da jih bo zbil vlak. in potem se zgodi ravno to…

 10. @ petrca:

  Seveda, nepremišljenost botruje temu. In žal bo vedno temu tako, če ne bo prišlo do kakih sprememb (tehnologija na železniškemu področju …).

Comments are closed.