In memoriam – “Lovec na krokodile” Steve Irwin (22. februar 1962 – 04. september 2006)

04. 09. 2007 17:23

“Lovec na krokodile” v elementu

Steve Irwin v akciji “lova” na krokodile v Australia Zooju

Steve Irwin, najbolj znan avstralski naravoslovec in legendarni pustolovec, ki je kot “Lovec na krokodile” (“Crocodile Hunter”) – kar je tudi njegov najbolj znan vzdevek – svoje dogodivščine z raznoraznimi plazilci in živalmi na sploh, prikazoval na Animal Planetu v lastni oddaji “Lovec na krokodile” (“The Crocodile Hunter”), s čimer je po celemu svetu zaslovel kot televizijska legenda, je na današnji dan pred komaj letom dni umrl v nesreči.  Klikni naprej →

Steve si je pridobil svetovno prepoznavnost zaradi svojih drznih posnetkov z nevarnimi živalmi, kot so krokodili in kače. Leta 2004 je šokiral svet, ko je, v avstralskem živalskem vrtu Australia Zooju, hranil krokodila skupaj s svojim, takrat komaj enomesečnim, dojenčkom Bobom (takrat so ga imenovali Baby Bob, sedaj pa fantek želi, da ga kličejo Robert). V svoji karieri je posnel 40 dokumentranih oddaj z naslovom Dnevnik Lovca na krokodile, ki jih je predvajala kabelska televizija Animal Planet po vsem svetu. Serija se je končala kmalu zatem, ko je prišlo do omenjenega incidenta z najmlajšim sinom Bobom ter zaradi negodovanja javnosti, saj naj bi med preveč zagretim snemanjem v Antarktiki motil kite, tjulne ter pingvine. Leta 2001 se je preizkusil tudi v Hollywoodu, kjer je skupaj z Eddiejem Murphyjem igral v filmu Dr Dolittle 2, kot gost pa se je pojavil tudi v Tonight showu, ki ga vodi Jay Leno, v Oprah Showu ter nekaterih otroških oddajah.

Steve je bil star komaj 44 let, ko je dokaj nenavadne, če že ne groteskne smrti, zaradi neposrednega in fatalnega pika/napada morskega biča, skritega pod peskom, (riba iz vrste skatov, z romboidnim telesom, na koncu katerega se nahaja rep, ki spominja na bič, na sredini repa se nahaja tudi strupena bodica), naravnost v srce (torej mu ni bilo pomoči) – kar je prav dobesedno ironično, saj take smrti še ni bilo v zgodovini znanih pikov morskih bičev – med snemanjem podvodnega dokumentarca z naslovom “Najbolj smrtonosne živali iz ocena” (“Ocean’s Deadliest”) ob severovzhodni obali Avstralije, na Port Douglasu v Queenslandu. Skupaj s snemalcem sta poskušala priti do kakovostnih posnetkov morskega dna in koral, ko je Steve nevede priplaval nad morskega biča, skritega pod peskom. Slednji ga je z repom zbodel naravnost v srce, zaradi česar je prišlo do srčnega zastoja. Po pričevanju njegovega dobrega prijatelja in menedžerja Johna Staintona, je bilo za Steva usodno to, da se je v nizki vodi preveč približal živali. Tragedijo so kamere seveda posnele, saj je Stevove zadnje trenutke življenja pod vodno gladino v objektiv kamere ujel njegov snemalec, na posnetku zadnjih trenutkov je razvidno, da je Steve po vbodu morskega biča iz srca uspel izvleči želo, nato pa je umrl. Stainton je posnetek opisal kot grozljiv: “Iz posnetka je razvidno, da je Steve plaval nad morskim bičem, kateri je nato dvignil rep ter ga zabodel v prsni koš. On je samo še uspel izvleči želo, nato pa je umrl. Snemalec je takoj po dogodku izključil kamero.” Posnetki po policijski preiskavi takoj romali v roke Irwinovi družini, ki je prisegla, da jih ne bo objavila in povedala, da bodo sporne posnetke uničili – kar je po mojem mnenju popolnoma pravilno, saj bi se sigurno razcvetela internetna in še marsikatera industrija na račun sporne dokumentacije.

Hvala ti, Steve, za vse, kar si storil za dobrobit tega planeta in ozaveščanje ljudi o sobivanju z ogroženimi živalskimi vrstami – počivaj v miru!

Uradna spletna stran družine “Lovcev na krokodile” Steva, Terri, Bindi in Boba Irwina

Uradna spletna stran živalskega vrtu v Avstraliji v lasti Irwinovih, kjer tudi živijo

Uradna Animal Planet spletna stran družine Irwin


Srečna družinica:

Stephen “Steve” Robert Irwin (22. februar 1962 – 04. september 2006)

Terri Irwin (Raines) (20. 07. 1964 -)

Bindi Sue Irwin (24. 07. 1998 -) – ime je dobila po 2 Stevovih najljubših živalih, krokodilki Bindi (ime v aboridžinščini pomeni “majhna punčka”) in ljubljeni, pokojni psički Sui

Robert “Bob” Clarence Irwin (01. 12. 2003 -) – ime je dobil po Stevomu očetu (Robert “Bob” Irwin) in Terrijinemu pokojnemu očetu (Clarence Raines)

Steve in Terri – zaljubljen parček

Bindijin ganljivi govor na spominski slovesnosti 20. septembra 2006 v Australia Zooju (Bindi je sama napisala govor, Terri ga je samo pretipkala):

“Moj oči je bil zame junak – vedno je bil tu, ko sem ga potrebovala. Poslušal me je in me naučil toliko stvari, toda zlasti je bil zabaven. Vem, da je imel pomembno delo. Prizadeval si je, da bi spremenil svet, da bi vsak imel tako kot on rad divjino. Zgradil je bolnišnico za pomoč živalim in kupil je veliko zemlje, da bi jim dal varen kraj za življenje. Ves ta čas nas je vzel s sabo, mene, bratca in mamico. Skupaj smo snemali, lovili krokodile in radi smo bili v divji pustinji. Ne želim si, da bi se očijeva strast kdaj končala. Prav tako kot on hočem pomagati ogroženi divjini. Imam najboljšega očija na svetu in vsak dan ga bom pogrešala. Ko zagledam krokodila, vedno pomislim nanj in vem, da je ustanovil ta živalski vrt, da bi lahko vsak prišel sem in se tu naučil ljubiti vse živali. Oči se je celo življenje ukvarjal s tem krajem in zdaj je tu naša priložnost, da mu pomagamo pri temu.”

Stainton, Bindi, Terri in Bob žalujejo

Bindi, Terri in Bob ob praznovanju Bobovega 3. rojstnega dneva – samo 3 mesece po Stevovi smrti 🙁

Terri, Bob in Bindi ob proslavi Bindijinega 9. rojstnega dneva (sigurno jih Steve z nasmeškom opazuje z nebes)

Bindi in Candy, njen najboljši živalski prijateljček, podganček (je namreč samček, kar Bindi tega prej ni vedela, zato mu je pomotoma dala žensko ime), ki ga je dobila 2 tedna po očkovi smrti – kako ljubek prizorček!

Takrat še samski Steve in mladička Sui – srčkano 🙂

Terri, Bindi, Steve in Sui (psička je oboževala Bindi, tako kot ona njo, in je bila zelo zaščitniška do Bindi)


Terri in Sui (psička je bila na začetku izjemno ljubosumna na Terri, toda potem sta se spoprijateljili – ja, kaj pa jima je drugega preostalo; obe sta bili kraljici Stevejevega srca)

Steve in Sui (25. 12. 1988 – 23. 06. 2004) – poslednja javna fotografija s psičko, staro že skoraj častitljivih 16 let

Terri, Bindi in Bob ob Suijinemu grobu (Steve piše na svoji spletni strani “Lovcev na krokodile” takole:

“Bindi mi je dala veliko moč, ko sem objokoval Suijino smrt. Sui je ščitila Bindi 6 let – tako zabavno je bilo – kajti noben se ni smel približati Bindi, ko jo je Sui pazila. Nato ji je Bindi dala pentlje v dlako in sta se skupaj igrali z barbikami, celo se uštejemo pri štetju, kolikokrat je namreč Bindi zaspala zraven, do nje zelo zelo spoštljive, Sui. Sui je bila tudi Bobova prva živalska ljubezen. Pogrešali te bomo, prijateljica.”

Kako ganljiv epitaf ljubljeni psički!)

Stevova ljubljenka, sladkovodna krokodilka Bindi, soimenjakinja Stevove hčerkice

Morski bič – strela usode za Steveja

Najboljše sveta s Terri in Bindi (dokumentarec, kjer Bindi in Terri pripovedujeta o živaleh)

Uradna spletna stran Bindi Sue Irwin – “Bindi, deklica iz džungle” (“Bindi, The Jungle Girl) (Bindi ima svojo lastno dokumentarno oddajo in gre po Stevovih stopinjah)

Moj oči – “Lovec na krokodile” (Bindi pripoveduje o svojemu srečnemu otroštvu z očijem)

APDEJT:

Nova pridobitev Australia ZOO-ja (srčkani tigrovi mladički 😆 )

Apdejt (17. 01. 2008 06:45)

Časopis Crikey najdete tu.

Tole je pa slika za ozadje:

Terri, Bindi Sue in Robert Clarence Irwin

Preberite si edinstveno zgodbo edinstvenega borca za divjino Steveja Irwina. Skozi pogled Terri Irwin uživajte ob popotovanju, ko opisuje svoje življenje v divjini in družinskih dogodivščinah z moškim, ki ga imamo vsi radi.

 

Update 28.05.2015:

V tem videoposnetku vidimo Stevova otroka, 16-letno Bindi in 11-letnega Roberta:

Share: