15. 06. 2007 20:30

Madeleine (deklica z žalostnim pogledom)

Ker je to trenutno zelo aktualna tema (javnost ne bo tako zelo hitro pozabila tega, saj to ni muha enodnevnica (kot kaže) med pedofilskimi škandali (kar je vse bolj verjetno tudi v temu primeru)) in že kar svetovno znan fenomen, tukaj pišem kratek člančič (prvič sploh pišem blog) o mali štiriletni Britanki, ki jo pogrešajo, če se ne motim, že 44 dni (vse je opisano v medijih, kar je verjetno že marsikdo slišal/videl/prebral) … Klikni naprej →

Prvotni komentar:

“Dobro, starši se poskušajo znajti in pogruntati vse možne načine, kako bi Madeleine bila še bolj prepoznavna kot sicer, vendar to je že pretirano.
Punčka je ali mrtva ali v rokah pedofilov, če pa bi jo samo ugrabili, bi že zdavnaj zahtevali denar.
Da bi pa se vrnila živa in zdrava, bi bil res čudež vseh čudežev.
Pa kljub temu ni čudno, da sta starša tako zelo vztrajna, saj ju mora krepko peči vest, če pa sta pustila tako majhne otroke same – nič ne nuca, da sta bila nekaj sto metrov proč – dosti je le minuta, da si odsoten – morala bi vsekakor najeti varuško ali pa ju dati v varstvo v vrtec v naselju.”

Moje mnenje v efektu (do nadaljnega) je:

“Uboga punčka … no, morda bi bilo zanjo res boljše, da je rešena muk, kajti, če je živa, je sigurno doživela hude travme in sam Bog ve, kaj so počeli z njo pedofili (ugrabitelji že ne, saj bi zahtevali denar) – no, če bi se pa vrnila nepoškodovana in živa, bi pa bil res čudež prve klase.
Portugalska policija se je sprva odzvala katastrofalno, zato se bodo zdaj verjetno verno (če ne celo fanatično) zakopali v sledove, saj se bodo želeli oprati suma in plohe obtožb.
Staršema, po imenu Gerry in Kate McCann, pa je verjetno zdaj najtežje, ko kolebata v ugibanju, kaj je z Madeleine, je živa ali zdrava, mrtva, trpi hude muke …
Absoulutno pa sem prepričana, da pa sta si po drugi strani res zaslužila, da se jima je to zgodilo, kajti nobeden normalen starš z zdravo pametjo ne bi pustil treh majhnih otrok POPOLNOMA SAMIH doma/v apartmaju pravzprav, pa čeprav so starši za vogalom tako rekoč.
Upam, da ju bo to streznilo in da bosta za dvoletna dvojčka Seana in Amelie bolj poskrbela kot za sestrico, pa četudi bi bila pretirano zaščitniška/paranoična (saj se tisti, ki ga je pičila kača, še zvite vrvi boji).

Srečna družinica nekoč (Gerry, Kate, Madeleine, Sean in Amelie McCann)

Morala bi otroke s seboj peljati podnevi, da jih imata pod nadzorom, v tisto gostilno, ne pa, da sta zvečer šla tja, otroke pa dala spat – pa še v tuji državi, lepo prosim!
Kje jima je bila pamet in vest – saj zdaj se verjetno kesata kot še nikoli … po toči pa je prepozno zvoniti … punčka je že doživela marsikaj hudega, več kot mesec dni ločena od družine z neznanci, ki z njo počnejo Bog ve kaj, tu pa še papež ne bo mogel kaj dosti pomagati – me prav zanima, če sta ga slučajno prosila za odpuščanje greha, ki sta ga storila (morebiti že storjenega).
Kajti s tem, da sta jih pustila same, sta jih izpostavila nevarnim ljudem, ki so izkoristili priložnost … moti me pa tudi to, da se tako ogromno časa pojavljata v javnosti, mislim, punčka je res ljubka in vse to, ampak zdi se mi, da že pretiravata (s publiciteto, reklamami itd.).
Koliko otrok brez imen izgine vsak dan po svetu, pa ne delajo takega pompa kot pri mali Britanki … me pa res zanima, kako je z dvojčkoma (tudi zanju je to težko obdobje) – če sta le poskrbela za pravo varstvo in se jima tudi kaj posvečata glede na to, kar se dogaja.
No, srečo v nesreči pa sta le imela, da niso še dvojčkov ugrabili (kar pa ne bi bilo nič novega oziroma presenetljivega) …”

To je subjektivna verzija (torej pristranska).

Če pa poskušam biti kar se da objektivna (na splošno postavljam teze), potem pa imam novo verzijo:

“Možno je, da sta starša preprosto/nehote naredila napako (ki ju je drago stala) iz raznoraznih razlogov – utrujenosti, nepremišljenosti, naivnosti itd.
Ali pa jima je bila to navada, da sta to že večkrat naredila – če so bili otroci pridni.
Možno je, da je punčka bila odtavala iz postelje, ko je recimo iskala starše, pa jo je kakšen pedofil opazil.
Ali pa, da so družino opazovali od samega začetka in sklenili načrt.
Lahko jo bodo poskusili uporabiti za trgovino z belim blagom, se pravi za organe.
Lahko so jo v zameno za plačilo preko verige predali paru, ki ne more imeti otrok.
Lahko se (bodo) pedofili izživljajo nad njo (skrbno pa bodo morda pazili, da ne bi kaj zašlo na internet, v javnost, ker bi jih hitro odkrili).
Lahko so jo samo ugrabili in bodo čez čas zahtevali plačilo.
Ali pa je bila to neslana šala nekoga, ki je punčko samo skril, da bi videl, kako se bo javnost odzvala (psihološka vojna), ali pa celo, da bi razkril nesposobnost portugalske (in na splošno) policije ali pa da bi izzval mednarodni spor in diplomatski škandal v škodo VB in Portugalske.
Torej, variant je na tisoče, katera je pravilna, pa bo razkril čas, nekoč, morda.”

Kaj pa vi menite (vsako mnenje je dobrodošlo)?

Prosim pa, da iz spoštovanja do Madeleine in njene družine ne pišete žaljivih postov (s kletvicami in podobno) – čeprav res morda ne znajo slovensko, no, na splošno – in brez argumentov, ampak vsaj nekaj utemeljite – no, priporočam, vsaj, ni pa strogo zapovedano.

Madeleine dan pred ugrabitvijo – poslednja fotografija do zdaj (mala Madeleine nasmejano in srečno zre v prihodnost, ne da bi slutila grozečo nevarnost.)

Video o Madeleine McCann

Opomba: vse omenjene slike in video so last uradne spletne strani Madeleine McCann

Apdejt (07. 01. 2008 10:00)

V kinematografe prihaja odličen film z naslovom Zbogom punčka (Gone Baby Gone) izpod režiserske taktirke samega Bena Affecka, posnet pa je bil po romanu Dennisa Lehane. Zgodba je neverjetno podobna zgodbi Madeleine McCann. Sama semsi že ogledala pred nekaj leti Skrivnostno reko, brutalen, aresničen in izjemno napet film, ravno tako posnet po knjižni predlogi omenjenga pisca, Clintek se je pa izvrstno odrezal kot izjemen režiser, kar nakazuje njegova bogata kariera, igralska in režiserska, kakopak. Priporočam v ogled, sama si ga bom tudi najbrž ogledala, tako ali drugače.

Film distribucije Cenex
Zbogom, punčka
Gone Baby Gone kriminalka / drama Po romanu priznanega pisatelja Skrivnostne reke
Podnapisi Na sporedu od: 3.1.2008, Kolosej Ljubljana
3.1.2008, Kolosej Maribor
Dolžina: 1h 54min Leto: 2007 Država: ZDA Jezik: angleščina Scenarij: Ben Affleck in Aaron Stockard po romanu Dennisa Lehane Režija: Ben Affleck Igrajo: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris, John Ashton, Amy Ryan, Amy MadiganPovezavi: uradna stran, IMDB Napovednik: Apple.com
Znani igralec in oskarjevec Ben Affleck nam v režiserskem prvencu, ustvarjenem po romanu Dennisa Lehane – avtorja Skrivnostne reke, predstavlja zgodbo o dveh zasebnih detektivih, ki ju najame družina pogrešane 4-letne deklice. Ker Patrick in Angie nimata izkušenj z ugrabitvami, za pomoč zaprosita odločnega šefa policije, ki jima dovoli sodelovati, med raziskovanjem pa naletijo na usodno skrivnost. Toda težje, kot odkritje resnice, je vprašanje, kaj z njo storiti?
O filmu
Kot mali sem vprašal župnika, kako lahko prideš v nebesa,
če si se prisiljen braniti pred hudobnimi ljudmi.
Povedal mi je Božje besede.
Pošiljam vas kakor ovce med volkove.
Bodite torej preudarni kakor kače in nepokvarjeni kakor golobje.
— Patrick Kenzie
Vsak dan v Ameriki prijavijo izginotje 2000 otrok. Ta izjemno provokativen in napet triler, Zbogom, punčka, ki je priredba uspešnice Dennisa Lehanea (pisatelja Skrivnostne reke) in režijski prvenec oskarjevca Bena Afflecka, se vrti okoli izjemno občutljivega primera, in sicer izginotja deklice.Zgodba se začne v Dorchesterju, bostonski soseski, kjer so krute, delavske ulice polne razbitih domov in neizpolnjenih sanj. Prav tu je 4-letna Amanda McCready izginila brez sledu. Policija tava v temi, zato se Amandina obupana teta in stric obrneta na lokalna zasebna detektiva Patricka Kenzieja (Casey Affleck) in Angie Genarro (Michelle Monaghan).Čeprav sta sprva zelo zadržana, pa sta vendarle domačina, ki dobro poznata sosesko in resnico o Amandini zadrogirani mami Helen (Amy Ryan). Ko se poglobita v primer, se hitro znajdeta na poti, ki se pogreza v samo temno srce Dorchesterja. Kmalu imata opravka s prekupčevalci mamil, bivšimi zaporniki in pedofili, toda nihče ju ne pripelje do male Amande. V soju televizijskih žarometov združita moči z neomajnim detektivom Remyjem Bressantom (Ed Harris) in policijskim načelnikom Jackom Doylom (Morgan Freeman). Toda ko že kaže, da bodo čustveno pretresljiv primer rešili, pa se v strelskem obračunu razkrije žalostna Amandina usoda.

Po tem pretresljivem dogodku se vsi trudijo živeti naprej, Patricku pa primer ne da miru, zato se odloči brskati naprej. Tako pride do bolečega spoznanja, da se je znašel v skrbno načrtovani mreži laži in v labirintu grozljivega nasilja, na dan pa pride tudi šokantna skrivnost, ki njega in gledalce postavi pred mučno moralno dilemo.
Statistika o pogrešanih in zlorabljenih otrocih

* 85 do 90 % vseh prijavljenih pogrešanih ljudi je mladoletnih.
* Pred kratkim so v poročilu ameriškega pravosodnega ministrstva zapisali, da so v enoletnem obdobju zabeležili 797 500 pogrešanih otrok, mlajših od 18 let.
* Približno 26 % teh otrok so ugrabili družinski člani.
* V istem obdobju je prišlo do 204 000 ugrabitev izven družin.
* Ocenjujejo, da je v ZDA pred polnoletnostjo spolno zlorabljen ali trpinčen vsak osmi fant in vsako četrto dekle.
* 58 % pogrešanih otrok je deklet, 33 % jih je črncev.
* Leta 2005 je lokalna policija 16 897 primerov označila kot “ogrožene”, kar pomeni, da naj bi otroci živeli v oskrbi nevarnega odraslega človeka.
* 99 % pogrešanih otrok policija najde. Vseeno pa vsako leto ostane okoli 10 tisoč primerov nerešenih.

Pred kamero

Casey Affleck (Patrick Kenzie)
Casey je zelo uveljavljen in vsestranski igralec. Pred kratkim smo ga lahko videli v vlogi Virgila Malloyja v Oceanovih 13. Naslednje leto se bo pojavil v filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, kjer bo igral ob boku Brada Pitta. Casey je tudi scenarist, saj je pred kratkim napisal scenarij za animiran družinski film Aardvark Art’s Ark. Ob Mattu Damonu in Summer Phoenix pa se je pojavil tudi na odrskih deskah, in sicer v gledališki igri This is Our Youth.

Casey je igral še v Gerry, Dobri Will Hunting, Ženska za umret, Hamlet, Oceanovih 11 in 12, Lonesome Jim, Soul Survivors, Ameriška pita 1 in 2, Attention Shoppers, Predana, Drowning Mona, 200 cigaret.

Michelle Monaghan (Angie Gennaro)
Michelle je vzhajajoča zvezda Hollywooda. Trenutno jo lahko vidimo v naših kinih, in sicer ob Benu Stillerju v romantični komediji bratov Farrelly Sedem dni skomin. Leta 2008 pa bo zaigrala ob Patricku Dempseyju v filmu Made of Honor.

Michelle smo lahko videli še v: Misija: Nemogoče 3, Cmok cmok, bang bang, North Country, Parfum, Nezvesta, It Runs in the Family, Winter Solstice, G. in ga. Smith.

Morgan Freeman (Jack Doyle)
Za vlogo v filmu Clinta Eastwooda Punčka za milijon dolarjev je prejel oskarja za stransko vlogo.Igral je v filmih: Brubaker, Eyewitness, Harry & Sons, Teachers, Marie, That Was Then, This is Now, Street Smart (nominacija za zlati globus in oskarja), Clean & Sober, Johnny Handsome, Slava, Šofer gospodične Daisy (nominacija za oskarja, zlati globus, zlati medved), Verižna reakcija, Kaznilnica odrešitve (po noveli Stephena Kinga, tretja nominacija za oskarja), Zbogom, dekleta, Amistad, Dež za ubijanje, Zadnji udarec, Sestra Betty, V pajkovi mreži, High Crimes, Vsota vseh strahov, Levity, Lovec na sanje (znova po literarni predlogi Stephena Kinga), Vsemogočni Bruce in Vsemogočni Evan.

Ed Harris (Remy Bressant)
Ed Harris je zaigral v Miramaxovem Dobri vojak Šverc, videli pa smo ga tudi ob Cubi Goodingu Jr. videli v filmu Radio (Columbia Tri Star).

Harrisu je vloga v odlično ocenjenem filmu Ure do večnosti prinesla nominacijo za oskarja za najboljšega stranskega igralca. Nominiran pa je bil tudi za vlogo abstraktnega ekspresionista Jacksona Pollocka v filmu Pollock, ki je hkrati njegov režiserski prvenec.

Za vlogi v filmih Stepmom in odlično sprejetem Trumanov šov Petra Weira je leta 1998 prejel nagrado National Board of Review za najboljšega stranskega igralca. Vloga v slednjem mu je prinesla tudi zlati globus in oskarjevo nominacijo za najboljšega stranskega igralca. Harris je upodobil Genea Kranza v filmu Apollo 13 Rona Howarda ter si priigral nagrado Screen Actors Guild za najboljšega stranskega igralca in nominaciji za oskarja in zlati globus.

Med njegovimi ostalimi filmi so še: Čudoviti um, Sovražnik pred vrati, The Third Miracle, Alcatraz, Knightriders, The Right Stuff, Firma, Just Cause, Mesta v srcu, Glengarry Glen Ross, State of Grace, Brezno, Jacknife, To Kill a Priest, Walker, Sweet Dreams, Alamo Bay, A Flash of Green in Under Fire.

Jeseni leta 1994 je nastopil v newyorškem Shakespearovem gledališču v nebroadwayski produkciji Shepardove igre Simpatico in prejel nagrado Lucille Lortel za najboljšega igralca. Jeseni 1996 se je vrnil na Broadway in ob Danielu Masseyju zaigral v uspešni drami Ronalda Harwooda Taking Sides.
Izza kamere

Ben Affleck (scenarist/režiser)
Zaslovel je leta 1997 na filmskem festivalu v Sundancu s Slediti Amy Kevina Smitha in Do zadnjega trenutka Marka Pellingtona. Leto dni pozneje sta z Mattom Damonom dobila zlati globus in oskarja za scenarij Dobri Will Hunting. Film je bil za oskarja nominiran kar v devetih kategorijah.

V naslednjih letih je z Bruceom Willisom in Michaelom Bayjem igral v uspešnici Armageddon, s Sandro Bullock v romantični komediji Naravne sile, nastopil pa je tudi v filmih Dogma Kevina Smitha, 200 Cigaret, Mall Rats, Cruz, Zbegani in zmedeni, Prijateljstva iz šolskih klopi, Zaljubljeni Shakespeare, Vroča linija, Rop stoletja, Bounce, Pearl Harbor, Nevarna smer, Vsota vseh strahov, Gigli, Daredevil, Plačilo, Moja mala navihanka, Clerks 1 in 2, Hollyoodland in As v rokavu.

Leta 2000 je z Mattom Damonom, Chrisom Moorom in Seanom Baileyjem ustanovil podjetje LivePlanet Inc. Njihov prvi projekt Project Greenlight, Projekt: Zelena luč, so prikazali na HBO, požel je odlične kritike, govori pa o zakulisnih težavah novinca, ki preko medmrežnega natečaja dobi priložnost posneti svoj filmski prvenec. Projekt: Zelena luč 2 je bil predvajan v začetku junija 2003, pravkar pa zaključujejo tretjo sezono. Affleck in Bailey sta sodelovala tudi pri nastajanju scenarija pilota za dramo Push, Nevada, ki so jo na televizijski mreži ABC predvajali jeseni 2002.

Zbogom, punčka je prvi celovečerec, ki ga je režiral.

Ben Affeck

Zbogom punčkaVsaka podobnost z resničnostjo JE/ni zgolj naključnaFotografije Bena Affecka so se pred nekaj leti pojavljale ob naslovih z besedo Bennifer. Njegova slavna zveza z Jennifer Lopez je namreč njegovo igralsko kariero pahnila močno v ozadje A po letu 2004, kosta se Ben in Jennifer razšla, se je Ben zresnil. Poročil se je z drugo Jennifer (Garner), postal očka, se umaknil iz nočnega živžava in se posvetil delu za kamero. Tako zdaj, nekaj tednov po tem, ko je v Slovenijo prišel osebno, prihaja še na naša platna kot režiser. In ne samo to: prihaja kot zelo hvaljen režiser.5 dejstev o filmu Zbogom punčka:

  1. Ben je za podlago za režijski prvenec uporabil svoj najljubši roman: Gone Baby Gone, ki ga je napisal Dennis Lehane. Slednjega je v kino spravil že Clint Eastwood, z Mystic River.
  2. Zgodba se vrti okrog izginotja štiriletne Amande McCready. Amandina teta in stric najameta zasebna detektiva Patricka Kenzija in Angie Gennaro, da bi pomagala policiji. A detektiva kmalu trčita ob nasprotovanje od mamil odvisne Amandine mame, policijskega šefa in policistov, zadolženih za primer.
  3. Glavno vlogo zasebnega detektiva Patricka Kenzija je Ben zaupal svojemu tri leta mlajšemu bratu Caseyju Affecku. Pri nas smo ga nazadnje videli v filmu Oceanovih 13. Čeprav so nekateri zabavljali, češ da gre za nepotizem, je večina kritikov mnenja, da je Casey svojo nalogo odlično opravil.
  4. Film se dogaja v Bostonu, kjer sta se brata Affeck rodila in preživela prvih nekaj let življenja. Kritiki se strinjajo,da je to eden najboljših prikazov življenja v Bostonu. Da je pohvala res velika, je jasno, če vemo, da se v Bostonu dogajata tudi Skrivnostna reka in Dvojna igra (The Departed).
  5. Amy Ryan je za vlogo Amandine zadrogiranje mame Helene nominirana za zlati globus za stransko vlogo. Da je bila newyorška igralka res prepričljiva, priča tudi to, da je prvi dan snemanja varnostnik ni spustil na prizorišče, ker jo je imel za bostonsko navdušenko nad filmom.

Dosje Madeleine McCann

Film Bena Affecka naj bi v Veliki Britaniji začeli prikazovati 28. decembra lani. A zaradi velike podobnosti s primerom izginotja male Madeleine McCann so premiero prestavili na letošnjo pomlad. Čeprav je od izginotja male Madeleine minilo že osem mesecev, še vedno ni znano, kaj se je z deklico zgodilo …

3. maja 2007: Madeleine izgine iz počitniškega apartmaja v portugalskem mestu Algarve, medtem ko sta njena mama in oče Kate in Gerry McCann na večerji v bližnji restavraciji.

5. maja: policija izda skico osumljenca, ki jo mediji poimenujejo “jajce z lasmi” in označijo za nekoristno.

10. maja: policija meni, da je Madeleine ugrabila trojica: dva moška in ženska

12. maja: Maddie je/bi bila stara štiri leta.

14. maja: policija preišče prebivališče Britanca Roberta Murata.

15. maja: Roberta Murata razglasijo za osumljenca.

25. maja: Kate in Gerry McCann dasta prvi intervju, v katerem spregovorita o svojih občutkih krivde, ker sta otroke pustila sama. Policija izda opis moškega, ki naj bi odnesel Maddie: 35-40 let, srednje postave, velik 1,8 metra.

30. maja: Kate in Gerryja McCanna sprejme papež Benedikt XVI.

10. junija: detektiva, ki vodi preiskavo, obtožijo zlorabe v nekem drugem primeru ugrabitve otroka, ki jo je preiskoval.

28. junija: policija aretira Italijana in Portugalko, ki skušata od McCannov izsiliti denar za informacije o deklici.

6. julija: nizozemska policija aretira moškega, ki je od McCannovih zahteval 2 milijona funtov za informacije o deklici.

4. avgusta: policija spet preišče Muratovo hišo.

6. avgusta: portugalski časopis Tal & Qual poroča, da so britanski sledni psi zavohali kri na stenah stanovanja, iz katerega je izginila Maddie, in da detektivi sumijo, da sta Maddie ponesreči ubila McCannova.

11. avgusta: 100. dan izginotja, policija prvič javno pove, da domneva, da je Madeleine McCann mrtva.

15. avgusta: Time poroča, da forenzične preiskave kažejo, da je kri iz stanovanja, iz katerega je izginila Maddie, pripadala moškemu in ne Maddie.

7. septembra: mamo Kate razglasijo za osumljenko.

8. septembra: očeta Gerryja razglasijo za osumljenca.

9. septembra: Kate in Gerry McCann se z dvojčkoma Seanom in Amelie vrneta v rodno Veliko Britanijo in zatrdita, da sta nedolžna. Drugih izjav zaradi svojega statusa osumljencev ne smeta dajati.

10. septembra: portugalska policija zatrdi, da je v avtu, ki sta ga McCannova najela 25 dni po izginotju, našla Maddiejino DNK. McCannova najameta odvetnika. Plača ga Sir Richard Branson.

19. septembra: okrožni tožilec Luis Bilro Verao odloči, da ni dovolj dokazov za nadaljevanje zaslišanja McCannovih.

24. septembra: na dan pride, da sta McCannova najela zasebnega detektiva.

22. oktobra: forenziki dokažejo, da brat in sestra izginule deklice na noč Maddiejinega izginotja nista bila omamljena. Nekateri so namreč trdili, da naj bi McCannova Maddie ubila ponesreči s preveliko dozo uspaval.

18. novembra: zasebni detektiv, ki sta ga najela McCannova, zatrdi, da je 100-odsotno prepričan, da je Maddie še živa.

7. decembra: Manuel Catarino, urednik tabloida Correio da Manha izda knjigo A culpa dos McCann, v kateri paru pripiše zaroto.

13. decembra: zasebni detektiv izjavi, da bo deklica doma že za božič.

24. decembra: SKY News trdi, da je središče preiskave britanski pedofil. Kate in Gerry McCann izdata božični video, v katerem prosita ugrabitelja, naj konča njuno trpljenje in vrne Madeleine. Deklici pa pravita, naj bo pogumna.

1. januarja 2008: v Veliki Britaniji poročajo, da se preiskava osredotoča na Maroko.

Mineva leto dni od ugrabitve:

Izginula Madeleine McCann

Leto agonije male Madeleine

3. 5. 2008, 07:20 | D. M. | Ni komentarjev

3. maja bo minilo eno leto od skrivnostnega izginotja Madeleine McCann. O deklici ni ne duha ne sluha, starše pa so medtem obtožili in oprostili vpletenosti.

Madeleine McCannEno leto preiskav, medijskega pompa, prostovoljne podpore in še česa, o Madeleine pa še vedno brez vseh sledi. © http://www.findmadeleine.com

Zgodba o pogrešani Madeleine McCann, ki se že eno leto razpleta in zapleta, ne da bi bilo na koncu predora možno videti luč, se je začela 3. maja v portugalskem letovišču Praia da Luz, kjer je petčlanska družina McCann uživala na počitnicah. Tega usodnega dne sta se  Gerry in Kate McCann po lastnih navedbah odpravila na večerjo, svoje tri otroke, triletno Madeleine ter dvojčka Amelie in Seana, pa pustila spati v njihovem apartmaju. Starša, ki sta s prijatelji med 19.30 in 22. uro večerjala v 80 metrov oddaljenem baru Tapas, sta po vrnitvi takoj pogledala za svojimi otroki. Pričakala ju je pretresljiva podoba, saj je bila postelja male Madeleina prazna. Izginila je, ne da bi za sabo pustila najmanjšo sled.

190308_reuters_McCann1

Družina McCann brez Madeleine © AFP

Policijo poklicala komaj 40 minut po izginotju
Portugalska policija je začela takoj po prijavi preiskovati nenavadno izginotje, mediji pa so dobili kost, ki so jo dodobra oglodali. Okoliščine izginotja triletne deklice, ki je bila po mnenju staršev ugrabljena, so poskrbele za številna ugibanja medijske javnosti. Zakaj so starši izginotje prijavili šele 40 minut po odkritju? Zakaj si McCannova nista zagotovila brezplačnega varstva otrok, ki sta ga imela na razpolago v sklopu letovanja? Kako so lahko Madeleine ugrabili, ne da bi druga dva otroka karkoli vedela o tem? Kako je domnevnim ugrabiteljem uspelo odpeljati Madeleine, ne da bi to opazili številni dopustniki, ki so se takrat sprehajali po apartmajskem naselju? Mar se je nesrečna Madeleine odločila za pobeg na lastno pest? Ali pa so v zadevo vpleteni sami starši?

Preiskovalci molčijo kot grob
Najrazličnejša ugibanja je še dodatno spodbudila anahronistična portugalska zakonodaja, ki policijskim organom strogo prepoveduje, da bi ugotovitve svojih preiskav razkrivali medijem. Potek preiskave je ostajal večinoma zakrit, jasno je bilo le to, da preiskovalci tavajo v temi. Kmalu po začetku preiskave naj bi jih sledi sicer vodile do nekega pedofila, starega znanca policije, toda pozneje so to možnost ovrgli. Ker niso naleteli na nikakršna znamenja, ki bi podpirala teorijo o neznanem ugrabitelju, so septembra pod drobnogled vzeli starše kot možne ugrabitelje. Konec leta 2007 so portugalskemu državnemu tožilstvo predali tajno, kar več tisoč strani dolgo poročilo o primeru Madeleine McCann, ki je medtem dobival čedalje širše razsežnosti. Nesrečne starše je sprejel papež Benedikt XVI., podporo jim je izrekel tudi nogometaš David Beckham. Ob izdatni pomoči britanskih medijev sta začela promovirati odločnejši boj proti ugrabitvam otrok.

Mami, zakaj me včeraj ponoči, ko sem jokala, nisi prišla pogledat?

Madeleine McCann, na dan izginotja

Mami, zakaj se ne zmeniš za moje jokanje?
Njuno sožitje z britanskimi mediji, ki so vse od ugrabitve vsakodnevno navajali možne teorije ugrabitve, se je končalo, ko so mediji začeli pisati, da ju portugalska policija sumi kot možna ugrabitelja oziroma celo morilca. Ugibali so o možnosti, da sta Kate in Gerry po nesreči usmrtila svojo hčer, nato pa vse skupaj poskušala zakriti in prikazati kot nesrečo.   McCannova sta namreč 25 dni po ugrabitvi na Portugalskem najela avto, v katerem naj bi forenziki pozneje odkrili DNA že mrtve osebe, ki bi lahko bila tudi Madeleine. Tabloid The Sun se je novembra 2007 dokopal do izpovedi dveh portugalskih preiskovalcev, ki sta v usodni apartma prispela takoj po prijavi izginotja. Dejala sta, da sta tam naletela na pravi kaos, apartma je bil poln razburjenih dopustnikov, ki so stikali po slehernem kotičku domovanja in s tem uničevali morebitne dragocene sledi za preiskovalce. The Sun je objavil tudi del policijskega protokola o zaslišanju Kate in Gerryja ter med drugim navedel vprašanje, ki ga je Madeleine 3. maja zgodaj zjutraj naslovila na svoje starše: “Mami, zakaj me včeraj ponoči, ko sem jokala, nisi prišla pogledat?”

mccann_maddie_afp_2710[1]

Krokodilje solze ali iskrena žalost? © AFP

Morilca, oproščena krivde
Poleg tega so policisti v bližini dotičnega portugalskega letovišča našli plastično vrečko z otroškimi oblačili, ki bi glede na opravljeno analizo DNA lahko bila Madeleinina. Mediji so čedalje pogosteje omenjali tudi možnost, da sta Kate in Gerry 3. maja zvečer omamila svoje tri otroke, da sta se lahko brezskrbno odpravila na večerjo, Madeleine pa naj bi bila umrla zaradi prevelike doze mamila. Tovrstne domneve so skupaj s prej omenjenima avtomobilom in vrečko z oblačili nekatere medije opogumile k odločnim sodbam. Časnika Daily Star in Daily Express sta od konca leta 2007 pa vse do marca 2008 objavila na desetine člankov, ki so starše eksplicitno obtoževali vpletenosti v izginotje in umor hčerke.

Februarja se zgodi velik preobrat. Načelnik portugalske kriminalistične policije Alipio Ribeiro je McCannovima podal javno opravičilo, ker ju je policija neupravičeno sumila ugrabitve Madeleine. Naslednji mesec so podobno opravičilo podali tudi pri britanskih časnikih, ki so se prenaglili s svojimi ugibanji.

Bo gordijski vozel kmalu presekan?
“Smo na točki, ko lahko pričakujemo skorajšnji konec preiskave,” je 13. februarja portugalski pravosodni minister Alberto Costa podal presenetljivo izjavo. Kaj ga je opogumilo k tako jasnim besedam, ni jasno. Starša McCann sta zdaj že tudi uradno oprana sleherne krivde, ni pa znano, kdo, če sploh kdo, je nov osumljenec v zadevi Madeleine. Leto po njenem izginotju se zdi, da se je preiskava vseskozi vrtela v začaranem krogu, uganka, kje je Madeleine, pa ostaja nerazrešena.

Share: